Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                                         17. felhívás

 

A lisztharmatok a többi gombához képest kevesebb nedvességgel is beérik és a meleget is jobban bírják.

A mogyorólevelek fotóit még a hét eleji kánikulában, a száraz kertben készítettem. A sárga foltok a lisztharmat kezdeti tünetei, a szőlőnél is így indul a fertőzés, ott összetéveszthetők a peronoszpóra olajfoltjaival. A fehér gombatelepek pedig egyértelműen a lisztharmat jelenlétét bizonyítják. Ennél a fertőzési szintnél már permetezést javaslok. Sajnos a mogyoróra nagyon kevés készítményt engedélyeztek, a lisztharmat ellen egyedül egy kénes gombaölővel permetezhetünk.

 

► A körtelevelet szombaton fényképeztem. A levelek 99%-án megtaláltam a varasodás és a körterozsda tüneteit is. A zivataros napok után a körtéseknek, a két gomba terjedésével mindenképpen számolni kell. A rozsdára és a varasodásra is engedélyezett a felszívódó a difenokonazol hatóanyagú, de a kontakt mankoceb hatóanyagú szerekkel is dolgozhatnak (2. felhívás). Ezeket a gombaölőket az idén lehet utoljára használni, visszavonták az engedélyüket. Egyes körtefajták könnyen megperzselődnek a réztartalmú gombaölőktől!

 

A varasodás az almában is fel fog éledni. A kis gyümölcsök már „lefelé fordultak”, elvileg már viaszosodtak. Az almásokban bátrabban használhatják a rezeket, de csak óvatosan, mert a záporok lemosták a viaszréteget!

 

► Úgy tűnik, hogy a szaharai forróság a takácsatkákat nem zavarta különösebben. A kiszáradástól védhette őket a saját szövedékük és a bolyhosabb levelek levélszőreiben is menedéket találhattak. Talán ezért látok a mogyorón és a hárson is erős fertőzést. A fényképen a zöld, jobb oldali, még nem károsított levél mellett, balra a kezdeti kárképét láthatják: kifakulnak, elszürkülnek a levelek. A fonákjuk az atkák fonalaitól és a levedlett lárvabőröktől porosnak tűnik. A középső szürke levélből pedig már teljesen kiették a klorofillt, ezeken már élő atkákat sem találunk. A 9. felhívásban csoportosítottam az atkaölő szereket. Váltogassák ezeket és többségükkel évente csak egy alkalommal permetezhetnek. (A mogyorónak nincs engedélyezett atkaölője, maradt az atkák gyérítésre is alkalmas kéntartalmú készítmény.)

         

 ► Nagy melegben és a hirtelen változó hőmérsékleten vagy ha ingadozik a talaj és a levegő nedvessége, akkor a paradicsom és a paprika nem tudja felvenni a talajból a kalciumot. Hiánya csúcsrothadás (feketetalpasság) formájában jelentkezik a bogyók csúcsi részén. Még lehet pótolni, olyan lombtrágyákkal, melyek szerves kötésben tartalmazzák a kalciumot. A szüretig többször ismételhetik a permetezést, az almánál is, ahol a tároláskori foltosságot előzhetik meg ezekkel a kezelésekkel.

 

A kálium a termések színeződéséért, a gyorsabb érésért és az eltarthatóságáért felelős elem. Ezen tulajdonságok erősítésével egyben az aszály és a Nap káros hatását is ellensúlyozzuk. Ebből többet kérnek a növények, és a talajon keresztül is fel tudják venni. A magas kálium tartamú NPK műtrágyák segíthetnek, pontosan számolják ki a dózist. Lombtrágyázhatnak is, mivel a leveleken át is felszívódik. A kálium hiányától zöld marad a kocsány körül a paradicsom, zöldtalpasságnak is hívják ezt a hiánybetegséget.

 

► Kérem nézzék meg a mogyoró károstóiról és a kalciumhiányos csúcsrothadásról készült videóinkat is. Ha tetszettek, akkor iratkozzanak fel a csatornára és folyamatosan kapják majd ezeket a kisfilmeket.

 

Budapest, 2021. június 20.                                Üdvözlettel:                                               Zsigó György, NMNK

 

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek