Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!
Zala megye Megyei Szervezet
Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Zala Megyei Területi Szervezete
Székhely: 8900 Zalaegerszeg Hock János utca 98. Levelezési cím: 8900 Zalaegerszeg Ady Endre u. 12 Fsz/3.
Elnök Dr. Varga Zsolt +36 30 217 9256 zalaelnok@gmail.com
Alelnök Gaál Orsolya +36 20 571 7620 zalaalelnok@gmail.com
Titkár Kabai Gábor +36 30 509 1211 zalatitkar@gmail.com

Hírek

Figyelem - a zöldkönyves tanfolyamok elmaradnak!

Zala megyében a meghirdetett 8 órás továbbképzések a Covid járvány következtében hozott szigorítások miatt elmaradnak!

A tanfolyamokat a járványügyi intézkedések enyhítését követően megtartjuk, minden további vátozás részleteit a későbbiekben  https://magyarnovenyorvos.hu/megye/zala link "Hírek"-nél közöljük.

A 2020.november 04. után lejárt engedélyek a járványügyi veszélyhelyzet megszűnését követő 180 napig érvényesek lesznek.

Az eddig leadott jelentkezéseket elfogadtuk, és érvényben maradnak a tanfolyam lebonyolításáig.

 

Üdvözlettel: MNMNK Zala megyei Szervezete

Felnőttképzési szerződés-8 órás-2021

Jelentkezési lap - 2021

A 2020.november 04. után lejárt engedélyek a járványügyi veszélyhelyzet megszűnését követő 180 napig érvényesek lesznek (lsd. alábbi Nébih tájékoztatás)!

I. és II. engedélyek érvényessége Nébih tájékoztatás

Károsítóhelyzet alakulása

Zala megye, 2020.10.20.-10.26.

 

Időjárás:

 

A múlt héten szárazabbra váltott az időjárás a megyében. Eső legfeljebb csak nyomokban és szórványosan hullott. A hőmérséklet is enyhült kissé, a minimumok 1,0-7,3 fok, a maximumok: 12,2-17,3 fok között alakultak (átlag: 6,8-10,6). A páratartalom (és páralecsapódás, ködképződés) az ilyenkor elvártnak megfelelően továbbra is jelentős volt (80-90 % felett).

 

ŐSZI GABONA-FÉLÉK

 

Növényfenológia:

 

Őszi árpa: 3-5 leveles;

Őszi búza: vetés folytatódott, csírázás, helyenként kelés.

 

Az őszi búza alá a talajelőkészítési-és vetési munkálatok lassan újra folytatódtak. A kötöttebb és mélyebb fekvésű talajok elmunkálása –a víztelítettség miatt- továbbra is körülményes és kedvezőtlen minőségű. A korábban elvetett búza táblákon csak helyenként látszik kelés, ezekben az állományokban károsító nem látható.

Az őszi árpa állományok ezzel szemben fejlődésnek indultak. A levéltetvek előfordulása hasonló az előző időszakhoz, nem növekedett. Legfeljebb gyenge fokozatú a fertőzöttség, egyes egyedek vagy kis kolóniák láthatók. Betegségek közül a korábban is jelzett levélfoltosságok tünetei erősödtek az érzékeny állományokban. A tünetek és a megfigyelt területek technológiája alapján valószínűsíthető, hogy a hálózatos levélfoltosság „spot” típusú, ovális foltokat okozó formája (Pyrenophora teres f. maculans) okozza a levélfertőzést (1. fotó). A fertőzöttség gyenge mértékű a leveleken (legfeljebb 5%-os levélfelületi fertőzöttség), de állományszinten gyakorisága növekedett, ezért a betegségre fogékony fajtákat még érdemes szemlézni.

 

 

1. fotó: Fokozódó levélfoltosság tünetek őszi árpán

 

Az őszi árpa állományokban a gyomok kelése folyamatos, a fertőzöttebb területeken tömegessé vált. A tipikus gabona-gyomok (tyúkhúr, árvacsalán, veronika-félék stb.) többnyire kelés, két valódi leveles állapotúak (2. fotó). A széltippan kelése legfeljebb egy-egy könnyebben felmelegedő talajú táblán látható észlelési szinten, de nem általános.

 

 

2. fotó: Gyomnövények tömeges kelése őszi árpában

 

 

REPCE

 

Növényfenológia: 4-6-8 leveles állapot.

A korábban vetett állományok, azok fejlettsége miatt már nem okoznak fejtörést. Ezzel szemben a később vetett táblákon az átlagosan 4 leveles repce fejlődésének, gyökérnövekedésének, gyökérnyak vastagodásának nagyon kellene még az enyhe időjárás (tartósan legalább 7 fok feletti hőmérsékletek).

 

A kártevők száma nem változott az elmúlt egy hét alatt. A repcedarázs rajzása leállt, a kártételek már nem növekedtek.

A levéltetvek fertőzöttsége sem növekedett, sőt elsősorban a parazitáltság miatt csökkent.

A kis káposztalégy imágóinak (pontosabban a különböző légy-fajoknak) száma minimálisra csökkent, a nyűvek kártétele a talajban viszont folyamatos. A lombozat színeződése több táblán fokozódott, melynek elsődleges oka valószínűleg a káposztalégy kártétele (az elszíneződött növények gyökere szinte mindegyike gyenge-néhol közepes mértékben károsodott) (3. fotó).

 

 

 

3. fotó: Fokozódó lombszíneződés repcében

 

Az érzékeny és egyébként fejletlenebb (~4 leveles) állományokban megfigyelhetők a fómás levélfoltosság tünetei a kialakult piknídiumokkal. Ezeknek az állományoknak a fertőzöttsége a későbbiekben jelentős lehet hiszen fejlettségükből kifolyólag még nem voltak fungiciddel kezelve. Amennyiben a talajviszonyok és a hőmérséklet lehetővé teszi (10-12 fok feletti hőmérséklet több napon keresztül) a gombaölőszeres (regulátoros) permetezéseket célszerű elvégezni. Ezzel egy menetben foszfor vagy cink tartalmú lombtrágya kijuttatásával segíthetjük a gyökérnyak vastagodását, a gyökér fejlődését.

 

Egyéb:

 

A mezei pocok felszaporodása, kártétele kultúránként változó. A ruderális területeken és lucernában jelentősebb a fertőzöttség, helyenként 10-15 db lakott járat/100 m2 mennyiségben. A szántóföldi kultúrákban (bolygatott területeken) lényegesen kedvezőbb a helyzet, a tábla széleken 1-2 db lakott járat/100 m2 a populáció sűrűsége.

 

 

Zalaszentlőrinc, 2020. október 26.

 

 

Tüh Annamária

előrejelző

Események, rendezvények

 

A 2020.november 04. után lejárt engedélyek a járványügyi veszélyhelyzet megszűnését követő 180 napig érvényesek lesznek (lsd. alábbi Nébih tájékoztatás)!

I. és II. engedélyek tájékoztatás

Oktatások

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Zala Megyei Szervezete

Simonfalvi Gábor - ügyvivő asszisztens

Tel: +36 30 856 1463

E-mail: zalaugyvivo@gmail.com

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek