Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!
Zala megye Megyei Szervezet
Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Zala Megyei Területi Szervezete
Székhely: 8900 Zalaegerszeg Hock János utca 98. Levelezési cím: 8900 Zalaegerszeg Ady Endre u. 12 Fsz/3.
Elnök Dr. Varga Zsolt +36 30 217 9256 zalaelnok@gmail.com
Alelnök Gaál Orsolya +36 20 571 7620 zalaalelnok@gmail.com
Titkár Kabai Gábor +36 30 509 1211 zalatitkar@gmail.com

Hírek

8 órás továbbképzések 2022-ben Zala megyében!

A 2022 január 1-én hatályba lépett, a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény 12.§-a szerint:

A 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejárt, vagy a 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmány 2022. június 30. napjáig érvényes.

Ennek függvényében a jelentezési lapon található képzési időpontokat hirdetjük meg!

Üdvözlettel: MNMNK Zala megyei Szervezete

Jelentkezési lap 8 órás továbbképzés - 2022

Károsítóhelyzet alakulása

Zala megye, 2021.07.05-07.12.

 

Időjárás:

 

A múlt héten újabb jelentősebb felmelegedés érte el a megyét (bár a lehűlés sem volt drasztikus). Csapadék 2 (3) nap esett, 6-14 mm között. Ez a leesett mennyiség a lehűléssel átmenetileg, kissé enyhített az aszály tüneteken de így is kevésnek bizonyul. Az esősebb napok környezetében emelkedett a levegő páratartalma, 80-100 % között változott. A levélnedvesség időtartama 6-11 óra között volt mérhető. A hőmérsékleti értékek kissé emelkedtek a múlt héthez képest (minimum: 12,1-18,2 fok, maximum: 25,4-33,7 fok; átlag: 17,9-25,1 fok). Az UV sugárzás mindvégig magas volt.

 

 

ŐSZI BÚZA, ŐSZI ÁRPA

Növényfenológia:

Őszi árpa: betakarítás vége;

Őszi búza: érés, betakarítás kezdete;

 

A kalászosok betakarítása után helyenként már megkezdték a tarlóhántásokat. A tarlók gyomosodása –néhány kivétellel- nem jelentős, ettől függetlenül javasolt a tarlóhántást mielőbb elvégezni, és ha szükséges, a gyomok kelése után felkészülni a vegyszeres tarlóápolásra. Amennyiben évelő gyomokkal is fertőzött a terület, érdemes ezt a védekezési módot előnyben részesíteni.

 

 

SZÓJA

 

Növényfenológia: 3 nóduszos állapot, virágok megjelenése

 

Károsítók:

 

Az atkák szaporodása folyamatos, de kissé csökkent a szója állományokban (közönséges kétfoltos takácsatka). A mozgó alakok száma 50-120 db mozgó alak/hármas levél, amely valamivel kevesebb mint egy hete, de továbbra is tömeges a tojásrakás! Amennyiben marad a száraz, meleg, csapadékmentes időjárás, a kártételi veszély tovább fokozódik ezért a védekezés indokolt!

A poloskák jelenléte stagnáló, észlelési szintű az állományokban.

 

 

KUKORICA

 

Növényfenológia: ~címerhányás előtti állapot.

 

Károsítók:

 

Kukoricában a kukoricamoly rajzása észlelési szintűre csökkent. Többségében L2-L3-as lárvák figyelhetők meg, de kisebb számban megjelentek az L4-es fejlettségű lárvák is. A góc-szerű tőfertőzöttség (sok esetben a védekezések ellenére is) jelentős, főleg a monokultúrás és/vagy forgatás nélküli területeken vagy azok szomszédságában.

 

Az alsó leveleken kissé mérséklődött az atkák (közönséges kétfoltos takácsatka) felszaporodása és kártétele. A kártétel az alsó 1-2 levélemeleten eredményezett sárgulást, száradást.

Megjelentek az állományokban a kukoricabogár imágói, egyelőre alacsony számban.

 

 

NAPRAFORGÓ

 

Növényfenológia: virágzás kezdete-teljes virágzás.

 

Napraforgóban a poloskák egyedszáma és kártétele nem növekedett, legfeljebb gyenge létszám és kártétel jellemző.

 

Az alternáriás foltosság az érzékeny állományokban növekedett (3-as fokozat). A betegség az alsó 2-3 (4) levelet érinti, felfelé terjedése lassú de folyamatos.

  

BURGONYA

 

Növényfenológia: gumónövekedés.

Az állományok sárgulása, felszáradása folyamatos, amely vélhetően a száraz időjárásnak köszönhető és többnyire élettani eredetű.

 

A burgonyavész fertőzöttség a múlt héten nem növekedett, amely a meleg, száraz napoknak köszönhető. A hétvégi kisebb esőkkel viszont újabb fertőzési ciklusok indulhatnak el, ezért folyamatos védelem javasolt.

A burgonyavésszel szemben az alternáriás levélfoltosság tüneteinek nem szab gátat a meleg. Az érzékeny (és permetezetlen) állományokban a tünetek gyenge de növekvő mértékű fertőzöttsége jellemző.

Egy-egy táblán a burgonyabogár népessége kissé növekedett, a kisebb részt imágók mellett különböző fejlettségű lárvák is megfigyelhetők. 

 

 

CSONTHÉJASOK (KAJSZI, SZILVA, CSERESZNYE, MEGGY), ALMA, DIÓ

 

Növényfenológia:

Szilva, cseresznye, meggy: érés;

Alma, körte: gyümölcsfejlődés (~gyümölcsnövekedés);

Almában, körtében, szilvában gyakori és helyenként intenzív a gyümölcsök hullása, amely valószínűleg a száraz, meleg időjárásnak tulajdonítható.

 

Károsítók:

 

Almában, körtében a levéltetvek felszaporodása, kártétele csökkenő, a csapda fogások alapján az almalevél-aknázómoly rajzása minimális.

Az almamoly rajzása folyamatos, növekvő (8-12 db imágó/csapda/3 nap). Az újabb védekezésre fel kell készülni.

A vértetvek felszaporodása, terjedése továbbra is intenzív, a védekezések indokoltak.

Az almafalisztharmat elleni intenzív védelem továbbra is indokolt. A korábbi fertőzések és az időjárás miatt erős a fertőzési nyomás.

Az almafa varasodás levéltünetei nem növekedtek, érzékeny fajtán azonban így is jelentős lombfertőzés alakult ki (3-4-es skála, 11-50 %). A párás, időnként esős idő kifejezetten kedvez az újabb fertőzésekhez, ezért az intenzív védelem továbbra is javasolt.

Csonthéjasokban a keleti gyümölcsmoly rajzása folyamatos, növekvő 31-41 db imágó/csapda/3 nap fogással a csapdákban.

Szilvában a szilvamoly rajzása folyamatos, növekvő 42-52 db imágó/csapda/3 nap fogással. A folyamatos védelem szükséges.

Dióban megkezdődött (2021.07.11.-én) a dióburok-fúrólégy rajzása, megjelentek a csapdákban az első imágók. Az idei évben –az áttelelt populáció nagyságától függően- egy-egy ültetvényben (egy-egy fán, szórványban), ahol nem fagytak el a rügyek és van jócskán termés, jelentős kártételi veszélyre kell felkészülni. Az áttelelt kártevő mennyisége vélhetően a fagykárt nem szenvedett növényeken fog koncentrálódni.

 

 

BOGYÓS GYÜMÖLCSŰEK

 

Az érő málnában megjelentek a pettyesszárnyú muslica első egyedei a csapdákban.

A védekezéseket a csapdázások alapján javasolt elkezdeni.

 

 

SZŐLŐ

 

Növényfenológia: borsó nagyságú bogyók-fürtzáródás kezdete.

 

Szőlőben a továbbra is gyenge mértékű lisztharmat levéltünetek mellett, fokozódtak a betegség fürttünetei. Érzékeny fajtákon a betegség gyenge-közepes fokozatú fertőzöttsége látható, ellenállóbb fajtán egy-egy bogyó fertőzöttsége jellemző, amely mindkét esetben jelentős fertőzési forrást jelent a jelenlegi időjárási körülmények között. A fürtök záródásával a készítmények fürt belsejébe történő bejutása korlátozódik, ezért a fürtök záródása előtti mielőbbi védelem javasolt.

A peronoszpóra levél és fürttünetei továbbra is észlelési szintűek, a betegség nem terjedt tovább. A megelőző védelem a még érzékeny fenológiai stádium miatt azonban fontos.

A feketerothadás levéltüneteiről csapadék, pára jelenlétében újabb fertőzési ciklusok indultak és indulhatnak el, ezért a fürtök védelme zsendülésig mindenképpen javasolt. Megjelentek a feketerothadás kezdeti tünetei a bogyókon (kávészínű, barnuló bogyók). A betegség terjedésére csapadékos napokon számíthatunk.

A fertőzött ültetvényekben folyamatosan jelennek meg a különböző edény-nyaláb betegségek (pl. ESCA, EUTYPA) illetve a fitoplazmás betegségek tünetei. Az amerikai szőlőkabóca lárvafejlődése folyamatos, a lárvák fejlődési fokozatai a következőképpen alakulnak: L1: 0 %; L2: 3 %; L3: 15 %; L4: 42 %, L5: 40 %. Észlelési szinten megjelentek az imágók. Az imágók megfigyelésére az ültetvényekben célszerű kihelyezni a sárgalapokat.

 

Zalaszentlőrinc, 2021. július 12.

 

Tüh Annamária

előrejelző

Események, rendezvények

 

Oktatások

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Zala Megyei Szervezete

Simonfalvi Gábor - ügyvivő asszisztens

Tel: +36 30 856 1463

E-mail: zalaugyvivo@gmail.com

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek