Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!
Zala Vármegye Megyei Szervezet
Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Zala Vármegyei Területi Szervezete
Székhely: 8900 Zalaegerszeg Hock János utca 98. Levelezési cím: 8900 Zalaegerszeg Ady Endre u. 12 Fsz/3.
Elnök Dr. Varga Zsolt +36 30 217 9256 zalaelnok@gmail.com
Alelnök Gaál Orsolya +36 20 571 7620 zalaalelnok@gmail.com
Titkár Kabai Gábor +36 30 509 1211 zalatitkar@gmail.com

Hírek

Károsítóhelyzet alakulása, növényvédelmi előrejelzés

Zala vármegye, 2023.07.31-08.07.

 

Időjárás: A múlt héten a gyakori esők mellett, jelentősebb lehűlés következett be a megyében. Csapadék, területenként változó mennyiségben és gyakoriságban hullott, 25-65 mm között, 4-5 nap alatt.

A páratartalom magas volt (75 % felett) és továbbra is jelentős volt az esti/éjszakai páralecsapódás is (amikor nem volt éppen eső).

A hőmérsékleti értékek az előző héthez képest kissé csökkentek, a minimum hőmérséklet 10,6-16,6 oC, a maximum 18,1-25,7 oC között változott (átlag: 14,3-21,15 oC).

A búza aratása csak egy-két nap folytatódhatott, az időjárás miatt átmenetileg szünetelt. A sok eső következtében a talajok feláztak, napraforgóban helyenként az állományok megdőlése is látszik (nagy tányérú állományokban).

A gombabetegségek fertőzéséhez, terjedéséhez kiváló volt az időszak.

 

ŐSZI BÚZA, ŐSZI ÁRPA, REPCE

 

Növényfenológia: Őszi árpa: hántott tarló; repce: tarló, hántott tarló, őszi búza: betakarítás folyamatban. A gyakori esők a búza betakarítását hátráltatják, még mindig sok gazdaságban van „lábon” a búza.

 

Károsítók:

Az őszi búza tarlók parlagfű fertőzöttsége továbbra is jelentős, a felázott talajon a tarlóhántások sem voltak elvégezhetőek. A gyomnövények növekedése intenzív, helyenként 40-50 cm-es magasságú parlagfűvel.

A hántott őszi árpa táblákon tömeges az árvakelések megjelenése, mostanra 1-3 leveles fejlettséggel. A hántott repce tarlókon is jellemző a szikleveles árvakelések jelentős borítottsága.

A még lábon álló búza táblákon jelentős mértékű a korompenész felszaporodása. Az időjárás miatt megkésve betakarított termés gyenge, tovább romló minőségére, a gyomosodás miatt kis mennyiségére számíthatunk.

 

KUKORICA

 

Növényfenológia: szemfejlődés kezdete (korai tejes érés) - tejes érés.

 

Kukoricában a kukoricamoly második nemzedékének rajzása emelkedő tendenciájú, de továbbra is alacsony egyedszámú, 3-5 db imágó/fénycsapda/3 nap fogással. A párosodás folyamatos, a tojásrakás megkezdődött. A kártevő rajzás megfigyelése és a védekezésre felkészülés javasolt  a fertőzött területeken.

A kukoricabogár rajzása folyamatos, stagnáló. A monokultúrás területeken egy-egy táblán átlagosan 2 db bogár/növény mennyiségben található a kártevő, máshol jóval ezalatt.

Kukoricában a gyapottok bagolylepke kártétele erősödött, gyakoribbá vált a fertőzött körzetekben. A lárvák (L2-L4) csővégi kártétele, egyelőre gyenge fokozatú, de foltszerűen enyhén növekvő mértékű. A párás, meleg időjárás kedvez a lárvák fejlődéséhez, táplálkozásához, ezért a táblák szemléje, csapdázása és a védekezés javasolt.

 

NAPRAFORGÓ

 

Növényfenológia: virágzás vége (sziromlevelek szárazak)-szemkitelítődés.

 

Napraforgóban az alternáriás foltosság nem növekedett a leveleken az elmúlt héten. Közepes-erős fertőzöttség jellemző az alsó és középső levelek érintettségével (az alsók felszáradásával). A fertőzés gyakorisága sem növekedett és száron továbbra sem jellemző tünet.

A szklerotíniás rothadás tünetei gyakorivá váltak az állományokban. A fertőzöttség egy-egy állományban változó, 2-7 % között tapasztalható. Érzékeny hibridekben megjelentek a peronoszpóra másodlagos tünetei a leveleken, a fertőzöttség gyenge mértékű és többnyire szórványos, a levélfoltok intenzív sporulálásával.

Szintén egy-egy táblán fordulnak elő jellemzően a fehérsömör/fehér rozsda (Albugo tragopogonis) tünetei. A krémszínű foltok a növények középső részén, a 2-4 levélpáron figyelhetők meg, intenzív sporangium képződéssel és szóródással (felhasadt bőrszövet) a levél fonákon.

A felázott talajon a növények megdőlése több táblán tapasztalható, amely a betegségek fertőzésveszélyét tovább növeli, most már a tányéron is! A betegségek terjedésére, újabb tünetek fokozott mértékű megjelenésére számíthatunk!

Napraforgóban a parlagfű (170-200 cm magas növények) fertőzöttség szinte mindenütt jelentős. A tábla szélek fertőzöttsége általánosan gondot okoz, mely többé-kevésbé kaszálással orvosolható. Gyakori azonban a táblán belüli, foltszerű erős fertőzöttség (egy-egy táblán 30-40 %-os borítottság), a napraforgó fölé növő és mostanra már virágzó parlagfűvel. A megdőlt állományokban a parlagfű még intenzívebb növekedése, fejlődése valószínűsíthető, ezért és a gombabetegségek éréskori terjedésének megakadályozása végett a betakarítás előtti állomány szárításra a területek többségén szükség lesz!

 

 

BURGONYA

 

Növényfenológia: érés.

 

Károsítók:

A burgonya betegségeinek elkülönítése jelenleg már nagyon nehéz, ugyanis az állományok roskadása, sárgulása, barnulása a legtöbb állományban intenzívvé vált.

A védett táblákon az alternáriás levélfoltosság tünetei gyenge fokozatúak maradtak az alsó leveleken.

A burgonyavész tünetei valószínűleg tovább erősödtek (házi kertben ez okozhatta elsősorban a lombozat pusztulását) és a betegség fertőzési nyomása is magas volt az elmúlt időszakban. A fertőzési nyomás továbbra is magas lesz, a felázott talaj és a folyamatosan magas páratartalom miatt. A korábbi ültetésű állományokban az állományszárítás elvégzése javasolt, a még zöld lombozatú állományokban (ahol a burgonya még nem szedhető) további védekezés javasolt.

Házi kertben –ahol megkezdték a szedést- gyakorivá vált a baktériumos gumórothadás a talajban.

 

CSONTHÉJASOK (KAJSZI, SZILVA, CSERESZNYE, MEGGY), ALMA

 

Növényfenológia:

Szilva: színeződés-érés; cseresznye, meggy: szüret után.

Alma, körte: gyümölcsnövekedés - gyümölcs színeződés-érés;

 

Károsítók:

Almában a varasodás fertőzésveszélye a múlt héten magasra emelkedett. Újabb, gyenge mértékű tünetek jelentek meg a lombon (5. fotó). Ezzel együtt gyakran közepes-erős lombfertőzöttség, házi kertben erős mértékű gyümölcsfertőzöttség is jellemző. A gyakori esők és magas páratartalom miatt a fertőzési nyomás magas, ezért ahol a fajta fenológiai stádiuma engedi, a védekezés javasolt.

A lisztharmat terjedése lassult az ültetvényekben, a fertőzési nyomás csökkent az esős napok miatt.

A sérült (pl. varasodás következtében felrepedt vagy molyos) gyümölcsökön a moníliás rothadás közepes-erős fokozatúra emelkedett (almán, körtén). A fertőzési nyomás magas, megelőző védelem nagyon fontos!

A csapadékos, párás időjárás miatt nagyon fontos a tárolási betegségek elleni védekezés az idei évben. Az egyes betegségek tüneteinek megjelenése már megfigyelhető az ültetvényekben (kisebb-nagyobb mértékben) pl. monília, varasodás, kolletotrichumos gyümölcsrothadás stb. A fertőzési nyomás magas ezért a megelőző védekezés javasolt az újabb tünetek megjelenésének megakadályozása érdekében.

Almában az almamoly rajzása folyamatos, stagnáló 18 db imágó/csapda/hét fogással. A molyok gyümölcsök aránya növekvő 3-5 % között alakul. A védekezés javasolt. Az almalevél-aknázómoly rajzása folyamatos, stagnáló egyedszámmal és kártételi nyomással (198 db imágó/csapda/hét). Kártétel nem jellemző.

Csonthéjasokban a keleti gyümölcsmoly rajzása alacsony szintű, 19 db imágó/csapda/hét fogással. Kártétel nem jellemző a hajtásokon. Szilvában észlelési szintűre csökkent a szilvamoly rajzása (5 db imágó/csapda/hét). A molyos gyümölcsök aránya folyamatosan nő (~3-8 %), a gyümölcshullás folyamatos. Szilvában a moníliás gyümölcsrothadás közepes-erős mértékűre erősödött, 8-12 %-os gyümölcsfertőzöttség jellemző.

A sztigminás levéllyukacsosodás meggyen míg a blumeriellás levélfoltosság cseresznyén erősödött. Újabb gyenge mértékű tünetmegjelenés tapasztalható. Így házi kertben közepes-erős fertőzöttség alakult ki mostanra, fokozódó lombhullás mellett.

 

SZŐLŐ

 

Növényfenológia: zsendülés-érés kezdete

 

Szőlőben az amerikai szőlőkabóca imágói a legtöbb ültetvényben megtalálhatóak, a védett állományokban észlelési szinten. A nem (vagy nem megfelelően) védett állományokban átlagosan 1 db imágó/tőke mennyiségben található a vektor, nem nőtt az egyedszám. Az imágók elleni védekezést továbbra is folytatni szükséges, (egyedszámtól függetlenül), mert a fitoplazma-szerű tüneteket mutató tőkék megjelenése folyamatos, a korábban már fertőzött ültetvényekben pedig tömeges.

A peronoszpóra fertőzésveszélye a múlt héten folyamatosan közepes-magas volt. A korábbi fertőzésből származó tünetek sporulálása mellett újabb tünetek (olajfoltok) jelentek meg a fiatal leveleken. Házi kertben vagy a védelem nélküli ültetvényekben a lombozat közepes-erős mértékű fertőzöttsége jellemző (50-90 %). A fürtökön már nem láthatóak új tünetek (azok ellenállók), de a korai lombhullás megakadályozása miatt, amelyik fajtában lehetséges (késői borszőlő) a védekezés javasolt.

A feketerothadásnak viszont láthatóak még újabb fürt (bogyó) tünetei. A fertőzési nyomás ez esetben is magas ezért szintén a késői fajták esetében válhat szükségessé a védekezés.

A lisztharmat fertőzésveszélye a múlt héten minimálisra csökkent. Az esős napok nem kedveztek az újabb fertőzéseknek és következtében a korábbi telepek pusztulása is várható.

 

 

DIÓ

 

Dióban szakaszos, de lassan emelkedő tendenciájú a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása. A múlt héten 10-22 db imágó/csapda/hét mennyiségben csapdáztuk a kártevőt. A védekezés a héten megkezdhető.

 

Egyéb:

 

Házi kertben a házatlan csigák kártétele közepes-erős mértékűre növekedett.

 

  

Zalaszentlőrinc, 2023. augusztus 8.

 

Tüh Annamária

előrejelző

Események, rendezvények

 

Oktatások

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Zala Vármegyei Szervezete

Simonfalvi Gábor - ügyvivő asszisztens

Tel: +36 30 856 1463

E-mail: zalaugyvivo@gmail.com

8 órás póttanfolyam Zala Vármegyében!

A Magyar Növényvédő Mérnök és Növényorvosi Kamara Zala Vármegyei Szervezete az alábbi helyszínen és időpontban 8 órás növényvédelmi póttanfolyamot (zöldkönyv hosszabbítása) indít:

 Zalaegerszeg - 2024.03.19. - regisztráció; 2024.03.21. - zárás

Jelentkezéshez szükséges dokumentumok és információk a linkekről letölthetőek:

Tájékoztató-8 órás póttanfolyam

Jelentkezési lap-8 órás póttanfolyam

Szerződés-8 órás-póttanfolyam

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek