Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Felhívás

 

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi osztályainak munkatársai felhívják a termelők figyelmét, hogy az alkalmazásra kerülő növényvédelmi beavatkozások során a legmesszebbmenőkig figyelemmel kell lenni a házi méhek, a vadon élő beporzók, valamint az egyéb hasznos ízeltlábú szervezetek védelmére. Felszólítunk minden gazdálkodót, hogy a permetezések megtervezésénél és végrehajtásánál maradéktalanul tartsák be a 43/2010. FVM rendelet 15.§-ában foglaltakat!

Virágzó kultúrát méhekre kifejezetten veszélyes (kockázatos) készítménnyel kezelni szigorúan tilos! Ez a tilalom abban az esetben is érvényes, ha a permetezendő területen az adott kultúrnövény nem virágzik, de a táblán belül, vagy annak szegélyében virágzó gyomok, vagy esetleg fák (pl. akác) található. A tilalom abban az esetben is érvényes, ha a permetezendő tábla szomszédságában másik virágzó kultúrnövény található.

Természetesen az előbb említett fenológiai állapotban van megoldás a kártevők elpusztítására, ennek egyik lehetséges megoldása a méhekre mérsékelten kockázatos növényvédőszereknek a méhkímélő technológiában való alkalmazása. Ez azt jelenti, hogy a permetezéseket csillagászati napnyugtát egy órával megelőzően kell elkezdeni és 23 óráig be kell fejezni. Természetesen mindez csak akkor lehetséges, ha az alkalmazott készítmény engedélyokirata tartalmazza az adott kultúrában a méhkímélő technológia alkalmazásának lehetőségét. A méhekre nem jelölésköteles szerek permetezésének megtervezésekor ügyelni kell arra, hogy az acetamiprid és a tiakloprid hatóanyagok tebukonazollal történő kombinálása esetén szintén az előbb említett méhkímélő technológia szabályai szerint kell eljárni.

A virágzó kultúrák megvédésének további lehetősége a méhekre nem jelölés köteles szerek kijuttatása. Ezek a készítmények egyébként fényes nappal a méhek aktív repülésének idején is alkalmazhatók, de amennyiben a gazdaság mérete és az időjárási helyzet lehetővé teszi ajánlott a reggeli és az esti növényvédelmi kezelés végrehajtása ezekkel a készítményekkel is!  A méhészek megfigyelései szerint a legártatlanabbnak látszó megoldások választása esetén is következhetnek be méhmérgezések, ha a gazdálkodó 25 Co feletti hőmérsékleti viszonyok mellett alkalmazza őket.

Felhívjuk minden érintettnek a figyelmét arra, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, az illetékes megyei kormányhivatal, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara megyei szervezetei közösen fogják az ellenőrizni a permetezések kivitelezését.

A fentieken túl kérünk mindenkit, hogy tartózkodjék a hazánkba illegálisan bekerült gyanús eredetű növényvédő szerek megvásárlásától és alkalmazásától!

A megyékben folytatott kiemelt ellenőrzéseket a korábbi években bekövetkezett mérgezések száma és a méhészek észrevételei alapján határozták el az illetékesek.

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek