Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Lezárult a történelmi növényvédő szer-hulladékok elszállítása!

Potenciális környezeti veszély került felszámolásra!

 

Lassan a végéhez közeledik a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara eddigi legnagyobb feladatának elszámolása. A Kamara a Tiszta Ország Program keretében az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól kapott 300 millió forint támogatásból közel 300 tonna potenciális környezeti és közegészségügyi veszélyt jelentő növényvédőszer-hulladékot gyűjtött be és ártalmatlanított.

 

Hazánkban egy 2017-ben végzett felmérés szerint közel 300 tonna lejárt felhasználhatósági idejű, forgalomból kivont hatóanyagú vagy nem azonosítható növényvédő szer volt megtalálható mezőgazdasági épületekben, raktárakban, elhagyott tárolókban. Ezen készletek jelentős hányada még rendszerváltás előtti időkből származó, hazánkban már rég nem engedélyezett hatóanyag-tartalmú növényvédő szer volt. Évek óta folytak egyeztetések ezen történelmi növényvédő szerek szabályszerű összegyűjtése és megsemmisítése érdekében. A 2021-es évben fejeződtek be a tárgyalások az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara között, és a Minisztérium a Kamara rendelkezésére bocsátott 300 millió forintot ezen készletek felmérésére, begyűjtésére és elszállítására. 2022 januárra megtörtént a készletek vármegyénkénti felmérése, majd márciusban megkezdődött a szerek elszállítása és megsemmisítése. A hatalmas feladatot a Kamara programban részt vevő Országos és megyei koordinátorainak köszönhetően sikerült végrehajtani, a kapott támogatási összeg keretein belül maradva.

A feltárt növényvédő szerek felhasználhatósági idejük lejárta alapján három kategóriába voltak rendszerezhetők:

 

I.                   Rendszerváltás előttről származó tételek.

II.                Rendszerváltás és EU csatlakozás közötti időszakból származó tételek

III.             EU csatlakozás utáni időszakból származó tételek

 

A hatóanyagok veszélyességét tekintve kiemelendő a talált nagy mennyiségű arzén, higanytartalmú csávázószer, DDT, de jelentős mennyiségű karbofurán is elszállításra és megsemmisítésre került. Utóbbi az elmúlt évek ragadozómadár mérgezései okaként lehet ismerős.

 

A rendszerváltás előttről, közel 60.000 liter folyékony, és majdnem 85.000 kg szilárd halmazállapotú ismert és beazonosíthatatlan mérgező anyag került feltérképezésre, begyűjtésre és megsemmisítésre. A szerek egy részének szavatossága már a 70’-es években lejárt!  

 

A 2022-es év decemberére sikerült az összes vármegyében összegyűjteni, elszállítani és megsemmisíteni az előzetesen felmért történelmi növényvédő szer mennyiséget, így az év végére az Országban 283 945 kilogramm lejárt szavatosságú növényvédő szerrel kevesebb veszélyes anyag jelent potenciális környezeti és közegészségügyi kockázatot.

 

 

A lejárt szavatosságú növényvédő szerek nagy kockázatot jelentenek, hiszen potenciális veszélyt rejtenek magukban. Több esetben sikerült olyan raktárak készleteit felderíteni és megsemmisíteni, amelyek jogutód nélküli megszűnést, vagy felszámolást követően elhagyatva, egyre romló állagban, időzített bombaként ketyegtek szerte az Országban.

A begyűjtött szerek csomagolása legtöbb esetben sérült volt, mely nyilvánvaló környezeti kockázaton túl humán és állategészségügyi szempontból is fokozott veszélyt jelent.

A projektben szerzett tapasztalatok alapján bízunk benne, hogy hamarosan újabb kampány keretében további készletek megsemmisítésére kerülhet sor.

 

2023.02.27.

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek