header


Védekezési felhívás kukoricatermesztők részére


 

                          Védekezési felhívás kukoricatermesztők részére

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésében felállított Előrejelző Hálózat a főbb kukorica termesztő körzetekben erőteljes amerikai kukoricabogár inváziót észlelt. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bogár rajzás megfékezésére az egyedi, elszigetelt védekezés nem elegendő. A kártevő ellen hatásosan csak összefogással, nagy, egybefüggő területen végzett kezeléssel érhetünk el eredményt. Ennek érdekében tesszük közzé védekezési felhívásunkat.

           NE KUKORICÁZZUNK!!!

Vagy inkább mégis? Döntsünk mi, mert ha nem, majd a kukoricabogár eldönti…

Azt mindenki tudja, aki kukoricával foglalkozik, hogy a kukoricabogár elleni védelemnek melyek a legfontosabb elemei azaz, hogyan lehet és kell hatékonyan védekezni ellene. Egyet azonban elfelejtünk, hogy a védekezés csak akkor lesz hatékony és hosszú távú, ha minden rendelkezésre álló védekezési lehetőséget kihasználunk. Ennek a komplex védekezési eszköztárnak az egyik legfontosabb eleme a kukoricabogár imágói elleni védekezés! Lehet és kell vetésváltást alkalmazni, lehet és kell talajfertőtlenítő szereket használni, lehetséges rovarölő csávázószer szükséghelyzeti engedélyben gondolkodni, de ilyenkor nyáron - a kalászosok aratása idején, amikor a termelők minden energiájukat a betakarításra fordítják - a kukoricabogár imágóit kell hatékonyan gyéríteni!

Mindannyian tudjuk, hogy a jelenlegi alacsony kukorica felvásárlási árak nem támogatják a védekezéseket. Tovább rombolja esélyünket, hogy kistérségi összefogás hiányában a többség nem tesz semmit az éppen rajzó bogarak ellen - arra hivatkozva, hogy a táblaszintű védekezéssel úgy sem érhetünk el kellő eredményt. A tulajdon- és érdekviszonyok felülírhatják ugyan a komplex, térségi kukoricabogár elleni védelmet, de mi ne várjunk a szomszédra, hogy permetezünk-e vagy sem !

A gondos gazdatársak a növényorvosokkal együtt felül kell, hogy emelkedjenek ezen a szemléleten, össze kell fogni egymással, meg kell szervezni és levezényelni a határ szintű kukoricabogár imágó elleni védelmet!  Ilyen, együttes cselekvésre volt már példa, ma is léteznek jó kezdeményezések, de számuk egyelőre sajnálatosan kevés. Ne bízzunk a bogárban és ne mutogassunk egymásra, ha tényleg előre akarunk lépni. Amennyiben nem ezt tesszük, akkor évről évre egyre nagyobb gazdasági kárt okoz majd a kukoricabogár és egyre kevésbé éri majd meg kukoricát termelni.  

KUKORICÁZZUNK és döntsünk mi - mert ha nem, a bogár majd eldönti!!!

 

                                                          

                                                                                     (Kukoricabogár imágó)

 

                                                                                                                                               Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara


Sajtó megjelenésekFelhívás!

Lejárt szavatosságú, történelmi növényvédő szerek országos szintű felméréséről és megsemmisítéséről!

 

Az ország területén feltételezhetően még napjainkban is találhatóak régmúltból itt maradt lejárt, forgalomból kivont hatóanyagú vagy nem azonosítható növényvédő szerek illegális raktárakban, elhagyott tárolókban, mezőgazdasági épületekben, egyéb helyeken. Egy 2003-as felmérés szerint az országban megközelítőleg 300 tonna ilyen növényvédő szer hulladék volt. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara is végzett egy ilyen célú részleges felmérést 2010-ben, és eszerint is országszerte találhatóan voltak még ilyen régi növényvédő szer készletek.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara többször kezdeményezte a kérdés ismételt napirendre vételét, és állami pénzügyi forrás biztosítását e célra. A Földművelésügyi Minisztérium fontosnak tartja a probléma végleges megoldását, és akciót indít a lejárt szavatosságú régi, elsősorban történelminek nevezhető növényvédő szer hulladékok térítésmentes begyűjtésére és megsemmisíttetésére. A minisztérium elhatározása a probléma megoldására üdvözlendő. Az ország elemi érdeke, hogy megszabadulhassunk ezektől a veszélyes növényvédő szer hulladék tételektől.

A Földművelésügyi Minisztérium a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarát bízza meg a lejárt szavatosságú, történelmi növényvédő szer tételek országos felmérésével. A kamara tagjai közreműködésével, valamint a kapcsolatrendszerükbe tartozó partnereik segítségével a legszélesebb körben igyekszik felhívni minden érintett figyelmét erre az akcióra. 

Nagyon fontos kiemelni, hogy a felmérés, majd ezt követően a lejárt növényvédő szer hulladék készletek begyűjtése a készletekért felelősök, a készlet tulajdonoson, kezelők, érintettek számára név nélkül és költségmentesen fog történni. Tehát senkinek nincs oka attól tartani, hogy esetleg valamilyen szankciót foganatosít a hatóság azokkal szemben, akiknél ilyen készletek találhatók, és azokat egyébként jogszabályok általi kötelezettségük okán ez idáig nem semmisíttették meg. A felmérés és begyűjtés célja nem ez, hanem az, hogy végérvényesen megszabadulhasson az ország e veszélyes anyagoktól.

A lejárt szavatosságú növényvédő szer hulladékok felmérését és összesítését a következő kategóriák szerinti bontásban végezzük, eszerint kérjük jelezni a készleteket:

  1. Rendszerváltás előttről származó tételek.
  2. Rendszerváltás és az európai uniós csatlakozási időpont közötti időszakból származó tételek.
  3. Az európai uniós csatlakozás utáni időszakból származó tételek.

A fellelt lejárt növényvédő szer hulladék tételeket név és mennyiség (kg, liter) szerint kell listázni, illetőleg a beazonosíthatatlan készleteket ismeretlen por, granulátum vagy folyadék (kg, liter) jelöléssel.

A feladat elvégzésének határideje:             2017. november 10.

Kérjük, akinek kezelésében ilyen lejárt növényvédő szer hulladék van, kérjük vegyék fel a kapcsolatot a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával a pontos felmérés, illetve a későbbi térítésmentes elszállíttatás érdekében.

Továbbá kérjük, hogy a rendelkezésre álló eszközeikkel szíveskedjenek segíteni jelen felmérést a felhívás eljuttatásával minden lehetséges érintetthez, hogy ezektől a veszélyes anyagoktól lehetőség szerint minél nagyobb arányban megtisztíthassuk az országot.

Bármilyen felmerülő kérdés esetén Kamaránk készséggel áll rendelkezésükre.

 

Budapest, 2017. október 13.

 Üdvözlettel:

Dr. Tarcali Gábor  

 elnök     

 Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi             Kamara                             

 

XII. Növényorvosi Nap

A XII. Növényorvosi Napra a regisztráció, ahogyan tavaly is történt egy online regisztrációs felületen keresztül történik.

Online regisztrációs felület linkje: http://agrarin.hu/novenyorvosreg/

  

 

  

 

  

.További média megjelenésekVideó galériaPartner szervezetek