Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Védekezési felhívás kukoricatermesztők részére


 

                          Védekezési felhívás kukoricatermesztők részére

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésében felállított Előrejelző Hálózat a főbb kukorica termesztő körzetekben erőteljes amerikai kukoricabogár inváziót észlelt. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bogár rajzás megfékezésére az egyedi, elszigetelt védekezés nem elegendő. A kártevő ellen hatásosan csak összefogással, nagy, egybefüggő területen végzett kezeléssel érhetünk el eredményt. Ennek érdekében tesszük közzé védekezési felhívásunkat.

           NE KUKORICÁZZUNK!!!

Vagy inkább mégis? Döntsünk mi, mert ha nem, majd a kukoricabogár eldönti…

Azt mindenki tudja, aki kukoricával foglalkozik, hogy a kukoricabogár elleni védelemnek melyek a legfontosabb elemei azaz, hogyan lehet és kell hatékonyan védekezni ellene. Egyet azonban elfelejtünk, hogy a védekezés csak akkor lesz hatékony és hosszú távú, ha minden rendelkezésre álló védekezési lehetőséget kihasználunk. Ennek a komplex védekezési eszköztárnak az egyik legfontosabb eleme a kukoricabogár imágói elleni védekezés! Lehet és kell vetésváltást alkalmazni, lehet és kell talajfertőtlenítő szereket használni, lehetséges rovarölő csávázószer szükséghelyzeti engedélyben gondolkodni, de ilyenkor nyáron - a kalászosok aratása idején, amikor a termelők minden energiájukat a betakarításra fordítják - a kukoricabogár imágóit kell hatékonyan gyéríteni!

Mindannyian tudjuk, hogy a jelenlegi alacsony kukorica felvásárlási árak nem támogatják a védekezéseket. Tovább rombolja esélyünket, hogy kistérségi összefogás hiányában a többség nem tesz semmit az éppen rajzó bogarak ellen - arra hivatkozva, hogy a táblaszintű védekezéssel úgy sem érhetünk el kellő eredményt. A tulajdon- és érdekviszonyok felülírhatják ugyan a komplex, térségi kukoricabogár elleni védelmet, de mi ne várjunk a szomszédra, hogy permetezünk-e vagy sem !

A gondos gazdatársak a növényorvosokkal együtt felül kell, hogy emelkedjenek ezen a szemléleten, össze kell fogni egymással, meg kell szervezni és levezényelni a határ szintű kukoricabogár imágó elleni védelmet!  Ilyen, együttes cselekvésre volt már példa, ma is léteznek jó kezdeményezések, de számuk egyelőre sajnálatosan kevés. Ne bízzunk a bogárban és ne mutogassunk egymásra, ha tényleg előre akarunk lépni. Amennyiben nem ezt tesszük, akkor évről évre egyre nagyobb gazdasági kárt okoz majd a kukoricabogár és egyre kevésbé éri majd meg kukoricát termelni.  

KUKORICÁZZUNK és döntsünk mi - mert ha nem, a bogár majd eldönti!!!

 

                                                          

                                                                                     (Kukoricabogár imágó)

 

                                                                                                                                               Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek