Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Változások a réz tartalmú szerek engedélyokiratában!


A réztartalmú készítmények veszélyességi besorolása a BIZOTTSÁG (EU) 2021/849 felhatalmazáson alapuló rendelete alapján megváltozott. (a továbbiakban röviden ATP-17) és amit 2022.december 17-ét követően kell alkalmazni. A NÉBIH-től kapott tájékoztatás szerint Magyarországon is valamennyi rézkészítmény felülvizsgálatra kerül és a szigorítás miatt ez forgalmi kategória változással is jár. A forgalmi kategória besorolást egységesen, az értékelő szakértők besorolása alapján végzik, erről a NÉBIH honlapján tájékoztatást tesznek ki minden rézkészítményt gyártó cég számára. 

Jelenleg ez a felülvizsgálat folyik az engedélyező hatóságnál. Így előfordulhat, hogy azok a készítmények, amelyeknek a felülvizsgálata már megtörtént új szigorúbb veszélyességi besorolást kaptak és ennek következtében eltérő forgalmi kategóriába történő besorolás látható az engedélyokiratban. 

A Bordóilé és a Bordóilé+Kén termékünk felülvizsgálata megtörtént és annak ellenére, hogy az elvégzett vizsgálatok alapján több paraméter esetében kedvezőbb veszélyességi besorolást kaptak, mint amit az ATP-17 javasol a forgalmi kategóriába történő besorolása azonban megváltozott: 

- a 0,5 és 1,0 literes kiszerelési egységei maradtak a III. forgalmi kategóriában

- a 5; 10; 20; literes és IBC egységek pedig I. forgalmi kategóriába kerültek.

Az Olajos Rézkén termékünk felülvizsgálata még nem történt meg, ezért minden kiszerelési egységben III. forgalmi kategóriában maradt. 

Kérjük, szíveskedjenek tagjaikat tájékoztatni arról, hogy hamarosan valamennyi réz hatóanyagot tartalmazó készítmény felülvizsgálata megtörténik és forgalmi kategóriák esetében szigorítás várható. 

Dr. Szalay László

Agroterm Kft, 

ügyvezető igazgató

Az új engedélyokiratok letölthetők: 

Agroterm Bordóilé+kénNeoSC

Agroterm_Bordóilé

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek