Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Szakmai Kamarák Napja - 2019.12.17


2019. december 17.-én került sor a Szakmai Kamarák Napja című rendezvényre, melynek helyszíne a Budapesti Ügyvédi Kamara székháza volt.

A program megtekinthető ide klikkelve:

https://szakmaikamarak.hu/rendezvenyek/

A rendezvény kiadványa letölthető innen:

https://szakmaikamarak.hu/wp-content/uploads/MSZKSZ_kiadvany_vegleges.pdf

A rendezvényen készült fényképek megtekinthetőek honlapunk galériájában:

https://magyarnovenyorvos.hu/galeria?gallery_id=20

Fontos bejelentésekre is sor került, melyet az alábbi sajtószemlében teszünk közzé:

Tuzson Bence: Közigazgatási döntéseket vehetnek át a szakmai kamarák az államtól

mandiner.hu, 2019. 12. 17.

 

Ugyanez megjelent:

-      Napi.hu (Új feladatokat adna az állam a szakmai kamaráknak)

-      Hirtv.hu (Tuzson Bence: Bizalomra épülő, hatékony és gyors közigazgatás a cél)

 

A szakmai kamarák kibővített tevékenységének az állami adatvagyont jól hasznosítható adatokkal kell gyarapítania – tette hozzá az államtitkár.

 

Közigazgatási jellegű döntési jogköröket kaphatnak a szakmai kamarák, így maguk is hozzájárulhatnak a döntéshozatalt megalapozó állami adatvagyon bővítéséhez – jelentette ki a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára kedden Budapesten, a Magyar Szakmai Kamarák Szövetségének (MSZKSZ) ünnepségén. Tuzson Bence együttműködést sürgetett a szakmai kamarákkal, hogy közösen találják meg az átadható döntési lehetőségeket. Az állam nem avatkozhat be minden társadalmi viszonyba, a szakmai kamarák tevékenysége pedig nem szorítkozhat csupán igazolások kiállítására és nyilvántartások vezetésére – fogalmazott.

 

Véleménye szerint a szakmai kamarák és más köztestületek egységes jogi háttérszabályozással, egységes eljárásrendben, de jól elhatárolható feladatokat ellátva segíthetnék a közigazgatást. Hozzátette egyúttal, hogy a szakmai kamarák kibővített tevékenységének az állami adatvagyont jól hasznosítható adatokkal kell gyarapítania. Az adathasznosítás jelentőségét mutatja, hogy közigazgatást meghatározó folyamatok világszerte az adatvagyonok kiaknázásával függenek össze – mondta.

 

Tuzson Bence megjegyezte, hogy a kormányzati intézkedéseket az adatok is éppúgy segíthetik, mint a gazdasági döntéshozatalt. Példaként említette, hogy az építési engedélykérelmek számának változása társadalmi folyamatokat vetíthet előre, internetes keresési adatokból pedig egyes cégek az állami előrejelzéseknél is hatékonyabban mutatnak ki járványokat. A gyors és egyszerű közigazgatás az embereket, az abból keletkező adatvagyon pedig az államot segíti, a jó kormányzásnak ezért a személyes adatok védelmével a lehető leghatékonyabban kell hasznosítania a közigazgatásban keletkező adatokat – mondta az államtitkár.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a kormány céljait fölvázolva emelte ki az együttműködés jelentőségét a szakmai szervezetekkel. Boros Anita üdvözölte, hogy a minisztérium az építésgazdaságban éppúgy számíthatott a szakmai szervezetek visszajelzéseire, mint a hulladék- vagy a vízgazdálkodásban, intézkedéseit így gyakorlati tapasztalatokra alapozhatta. Megköszönte egyúttal, hogy javaslataikkal a kamarák támogatták a jogalkotást, és hozzátette, hogy a közreműködésüktől további eredményeket remél minden területen.

 

Az MSZKSZ elnöke a rendezvényen kijelentette, hogy a hivatásrendi kamarák a demokratikus országok nélkülözhetetlen intézményei világszerte, hiszen jelentős feladatokat vállalnak át az államtól. Balogh Zoltán úgy látja, hogy a magyar szakmai köztestületek működése sok tekintetben hasonló, így a jövőben is érdemes rendszeresen tanácskozniuk és beszámolniuk egymásnak a tapasztalataikról.

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek