Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Aktuális parlagfű és pollen helyzetkép

 

 

            Augusztus első hetében, az előző évekhez képpest kissé késve, de elkezdődött a parlagfű tömeges virágzása. A kedvező időjárás miatt a parlagfű pollen mennyisége pár nap alatt többszörösen meghaladta az allergiás tüneteket okozó koncentrációt. A legnagyobb koncentrációt a Tiszántúlon mértek, ahol vélhetően a száraz időjárás miatt a pollen nagy mennyiségbe került a levegőbe –nem mosódott ki a csapadékkal-, illetve az őshonos vegetáció elnyomó képessége csökkent, ezért a parlagfű növekedését nem korlátozta. Az előző évkehez hasonlóan a növény életformájából, biológiájából adódóan szeptember elejére tehető a virágzás, pollenszóródás csúcsa.

www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/vegetacios-index/

A szántóföldi kultúrák közül a napraforgó és kukorica állományok gyomelnyomó képessége még jónak mondható, de a táblaszegélyeken, a parlagfű tömegesen előfordul, virágzik. A napraforgó érése az elmúlt napok meleg időjárása miatt felgyorsult, melynek hatására elkezdték az állományok deszikkálását, érésgyorsítását, ami csökkenteni fogja a parlagfűvel fertőzött területek, táblaszélek nagyságát. A dűlőutakat illetően továbbra is rossz a helyzet, sok helyen a méteres parlagfű szegélyezi azokat.

 

A gabona és a repce tarlókat illetően helyenként nagyon rossz a helyzet, felfoghatatlan, hogy nagyon sok helyen még mindig gyomosak. Ebben a száraz időjárásban a gazdák megfeledkeztek a tarló ápolásról, ami a gyomirtáson túl a talajok vízkészletének a megőrzését is elősegíti.

 

A közterületeken továbbra is nagyon változatos a kép a frekventált helyek (az augusztus 20. ünnepségek miatt) szépen le vannak kaszálva, de a félreeső helyeken a több hete elvégzett kaszálások óta burjánzik, virágzik a parlagfű. A közúthálózatnál a kaszálások terén észlelhető a nyári szabadságolási időszak helyt-helyt már a kaszált parlagfű újra megnőtt, szegélyek azonban a gyomirtott még mindig gyommentesek.

Elhanyagolt, műveletlen tarló   fotó: Nagy László

 

Az Országos Közegészségügyi Intézet Közegészségügyi Igazgatóság Levegőhigiénés és Aerobiológiai Osztály elektronikus felületén adott tájékoztatása lapján:

 

A parlagfű pollenkoncentrációja az ország nagy részén jellemzően magas, de helyenként (Miskolc, Szeged, Budapest)– az elmúlt napokban nagyon magas koncentrációt mértek.

 

A tavalyi évhez képpest a pollenkoncentráció magasabb illetve hírtelen ugrott meg, ami a júliusi csapadékos időjárást követő augusztusi száraz meleg időjárásnak köszönhető.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat rövidtávú előrejelzése alapján az elkövetkező napok időjárása jellemzően száraz, meleg szeles lesz, helyenként kialakuló helyi zivatarokkal tarkítva. Az elkövetkezendő napokra jellemző lesz a nappali 30 ̊C közeli hőmérséklet és a hűvös 15-20 ̊C éjszakai hőmérséklet, ami miatt intenzív harmatképződésre kell számítani. A prognosztizált időjárás nagyon kedvező lesz a parlagfű virágzása, pollenszóródása szempontjából, a kora reggeli harmat a virágok pollenszórását a meleg szeles nappalok a pollen légkörbe jutását nagyban elősegítik.

 

Az előrejelzések alapján elkövetkezendő időszak időjárása kedvez a parlagfű virágzásának ezért, továbbra is a lakott területek közelében levő fejlett virágzó, újrasarjadó virágzás közeli állapotban levő parlagfű elleni védekezésre kell hangsúlyt fektetni.

 

A gabona tarlók továbbra is kiemelt figyelmet követelnek, mivel nem megfelelő tarlóápolás esetén jelentős felülettel járulnak hozzá a parlagfű pollenterheléshez.

 

Nagyon fontos, a dűlő utak a táblaszélek folyamatos karbantartása is, mivel fejlett parlagfű ott évek óta rendszeresen nagy mennyiségben fordul elő.

 

 

A kaszálások szakszerű, rendszeres elvégzése továbbra is a legfontosabb feladat, mert a parlagfű gyors regenerálódása, újrahajtása várható.

 

 

 

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek