Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Aktuális parlagfű és pollen helyzetkép

 

            Július hónap időjárása meghatározó volt a parlagfű fejlődése szempontjából. Július elején többször is az ilyenkor megszokott érték alá csökkent középhőmérséklet, ami a parlagfű fejlődését, növekedését lassította. A hónap második felében ismét visszatért a meleg idő, heves zivatarokkal melynek következtében az ország területének jelentős részén újra nagy mennyiségű csapadék hullott, ezzel véget vetve a helyenként kialakult aszálynak. A szélsőséges időjárásnak köszönhetően a tavalyi és az előző évekhez képest is hozzávetőlegesen két héttel később kezdődött a parlagfű tömeges virágzása, a pollenszezon.

www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/csapadek/

Az elmúlt napok csapadékos meleg időjárásának a hatására a parlagfű fenológiája felgyorsult, a múlt hét végén még virágbimbós állapotú növények a hét közepén már virágzásnak indultak.

A szántóföldi kultúrák közül a napraforgó és a kukorica állományok gyomelnyomó képessége továbbra is jónak mondható, de a táblaszegélyeken, a parlagfű intenzív növekedésnek indult. A dűlőutakat illetően sem jobb a helyzet, a szélsőséges időjárás miatt kissé megrekedt parlagfüvet lebecsülték a gazdák, ezért kevésbé törődtek vele, a csapadék hatására mostanra a parlagfű helyenként élő falat alkot. Hasonló a helyzet a meghántott gabona tarlókon is. A csapadék hatására a tarlók intenzív gyomosodásnak indultak, ami agronómiai szempontból ugyan kedvező, de sokan elfelejtkeztek a tarlók további ápolásáról. A kaszált közterületeken is nagyon változatos a kép, a frekventált helyek szépen le vannak kaszálva, de a félreeső helyeken a több hete elvégzett kaszálások óta burjánzik a parlagfű. A ruderális- és az építési területeken sem jobb a helyzet, ott is a csapadékot követően napjainkra már méretes növények találhatók. A közúthálózatnál a kaszálások terén észlelhető a nyári szabadságolási időszak miatt a kaszált parlagfű újra megnőtt, azonban a gyomirtott szegélyek még mindig gyommentesek.

 

                                    Gyomirtott útszegélyen a parlagfű    fotó:Nagy László

Bujánzó parlagfű a táblaszéleken, szegélyeken   fotó: Nagy László

Az Országos Közegészségügyi Intézet Közegészségügyi Igazgatóság Levegőhigiénés és Aerobiológiai Osztály elektronikus felületén adott tájékoztatása lapján:

A parlagfű pollenkoncentrációja az ország nagy részén továbbra is alacsony, bár helyenként – elsősorban az Alföld középső és keleti területein (Debrecenben és Békéscsabán) közepes pollen koncentrációt mértek.

A tavalyi év ezen időszakában több napon keresztül alacsony pollen koncentrációt mértek a Budapesti, Győri, Szegedi, Zalaegerszegi mérőállomásokon viszont közepes koncentráció ekkor még nem fordult elő.

Az előző éveket figyelembe véve megállapítható, hogy a parlagfű szezonális megjelenése, a virágzás kezdeti intenzitása nagyban függ a júliusi csapadékmennyiségtől, középhőmérséklettől. A júliusi csapadék nagyban felgyorsítja a parlagfű regenerálódását is, ezáltal a védekezések hatékonyságát jelentősen rontja.

Az előrejelzések alapján elkövetkezendő időszak időjárása kedvez a parlagfű virágzásának ezért, továbbra is a lakott területek közelében levő fejlett virágzó vagy virágzás közeli állapotban levő parlagfű elleni védekezésre kell hangsúlyt fektetni.

A gabona tarlók is kiemelt figyelmet követelnek, mivel nem megfelelő tarlóápolás esetén jelentős felülettel járulnak hozzá a parlagfű pollenterheléshez.

Nagyon fontos a dűlő utak, a táblaszélek folyamatos karbantartása is, mivel fejlett parlagfű ott évek óta rendszeresen nagy mennyiségben fordul elő.

A kaszálások szakszerű, rendszeres elvégzése továbbra is a legfontosabb feladat, mert a parlagfű gyors regenerálódása, újrahajtása várható.

 

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek