Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

 

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                             2023. évi 5. felhívás

 

„Gombásan” indul a 2023. év, írtam az előző felhívásban. Az előző hét alapján úgy tűnik, hogy így is folytatódik. A hidegtől senyvedő növényeket könnyen megfertőzhetik a hűvös, esős időjárást kedvelő gombák.

 

► Ez az időjárás mindenben kedvez a varasodás kezdeti fertőzésének is. A fa alól a fertőzött levelekről, de a fertőzött vesszőkről is indíthatja a támadását a gomba, a körte és az alma esetében is. Az elmúlt hetek lehűlése és a szeles, leveleket felszárító időjárás most segített nekünk, ezeket nem kedveli a gomba. Azonban Húsvét utánra felmelegedést és apró esőket jósolnak az ország egész területére. Berobbanhat a fertőzés!

Sajnos az a kertész sem dőlhet hátra a kerti karosszékében - már csak a hideg miatt sem - aki már ősszel megsemmisítette a beteg leveleket és elvégezte a rezes lemosást, mert ezek a kezelések önmagukban nem biztos, hogy ki tudják védeni az enyhe tél utáni csapadékos tavaszon induló a varasodást.

A mankocebek kiesése után csak a rezek maradtak a kontakt III. kategóriás gombaölők közül. Szerencsére az új típusú réztartalmú gombaölők közül jónéhány még most is használható. Ilyenek pl. a rézhidroxid, a tribázikus rézszulfát, a rézoxid vagy a nano technológiával előállított klasszikus rezek pl. a rézoxiklorid. Perspektivikus „bioszer” készült a kálium-hidrogén-karbonát hataóanyagból, melyet egyébként az élelmiszeripar is használ. A növény felületén lúgos kémhatást alakít ki, ezzel a varasodás és a lisztharmat terjedését is meggátolja.

A II. kategóriás engedéllyel rendelkezők, a „zöldkönyvesek” a dodin és a ditianon hatóanyagúakat is választhatják. Kiváló növényvédő szerek.

 

almavarasodás

 Általában a sziromhullás után lehet indítani a felszívódó (szisztemikus) gombaölőket. Mivel az alma és a körte jelentős gazdasági növények, ezért a növényvédős cégek sok növényvédő szert engedélyeztettek a varasodásra is. Többségük a lisztharmatra is bevethető. Néhány ilyen hatóanyag: difenoconazol, tetrakonazol, fluxapiroxad, ciflufenamid (csak lisztharmatra), ciprodinil (csak varasodásra) stb. Ide tartozik a kettős hatású hatóanyag, a jól ismert penkonazol, melyet inkább a lisztharmatra ajánlják.

A felszívódó készítményekkel szemben gyorsan kialakulhat a gombákban a rezisztencia. Ezt megakadályozhatjuk, ha időnként kontakt szerekre váltunk, vagy ha ezeket is bekeverjük a felszívódók mellé. Ez érvényes a lisztharmatnál illetve a varasodásnál alkalmazott permetlevek összeállításánál is. A varasodás ellen rézzel, a lisztharmat ellen pedig valamelyik kontakt kéntartalmú szerrel egészíthetik ki a felszívódós permetlevet.

 

 alma varasodás levélen

 Nem voltak mindig felszívódó készítményeink. A biotermesztőknek most sincs más lehetőségük, tehát elsősorban a kénre és a rézre alapozhatnak. Szerencsére már egyéb gombaölők közül is választhatnak (lásd a VitiSan-t), így egyre eredményesebben védekezhetnek. Azonban a kontakt készítményeket használóknak ismételniük kell eső után, és akkor is ha a növények intenzíven növekednek. Ugyanis ekkor „kinőhetik” a permetszeres védő bevonatot és a fedetlen felületeken, a lyukakon újra fertőzhetnek a károsítók.

 

 

almalisztharmat

► Az egyszerű anyagok közül a fűzfakéreg és a mezei zsurló lisztharmatra és varasodásra is, a lecitin a lisztharmatra, a szódabikarbóna és a talkum a varasodásra engedélyezett az almában. A Növényvédőszerek 2023. (a „szerjegyzék” avagy a „kékkönyv”) 711. oldalán megtalálják a leírásukat.

 

A lisztharmattal pedig mindig számolnunk kell. A fertőzött rügyekből kipattant torz levelek felületéről, a fehér „lisztes” gombatelepekről máris szóródnak a terjedést biztosító spórák (a konídiumok). A piros bimbós állapotig a kontakt kéntartalmú gombaölők lehetnek a főszereplők. A perzselés elkerülése miatt fontos, hogy egységesen 1-5μ méretűek legyenek a kén szemcsék a gombaölőben. Sok készítmény megfelel ennek a követelménynek. Virágzás után pedig permetezhetnek a felszívódókkal, melyek közül a legtöbbet a varasodásnál már felsoroltam.

 

► Ha beírják a YouTube keresőjébe a „gazdabolt tv varasodás” vagy a „gazdabolt tv lisztharmat” szavakat, akkor több kisfilmet is megnézhetnek a két kórokozóról.

 

Budapest, 2023. április 5.                       Jó egészséget, jó kertészkedést:                        Zsigó György, NMNK

 

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek