Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                              2022. évi 10. felhívás

 

Az esőtől szépen kizöldültek a kertek. Előkerültek a fűnyírók és már a permetezőgépek sem pihenhetnek.

 

Ahogyan az várható volt feléledt a tafrina is. Amennyiben marad a meleg, akkor már nem terjed tovább, lásd az idei 5. felhívást. A szilvának saját tafrinája is van, a fotón négy beteg, torz bábaszilva vesz körül az egy szem egészséges gyümölcsöt. Május 11-i fénykép.

A szórványos kis esőktől, a hajnali párától folyamatosan nedvesek a levelek és a meleg is megérkezett (mára 32 0C-t is ígértek), az almatermésűek varasodása most robbanásszerűen terjedhet. Az érzékeny fajtákon megelőzésképpen permetezni kell: 6. felhívás.

Az idei hűvös és csapadékos tavaszon a csonthéjasokat súlyosan fertőzte a virágfertőző monília gomba. Már csak a metszőolló segíthet, minél gyorsabban vágják vissza a száradó ágakat.

Három éve egy három perces kisfilmet is forgattunk a moníliáról, melyben már és a cseresznyelégy elleni védekezésről is szólok.

 

► Az idén is felállítottuk azokat a csapdákat, melyekkel legfontosabb gyümölcskártevők rajzását tudjuk követni. Budapesten, Budakalászon, Győrben, Debrecenben, Maroslelén és Siklóson működtetik ezeket az előrejelző eszközöket a lelkes kollégáim. Nem érdemes sűríteni a megfigyelő kertek számát, mert igazán pontos tájékoztatást úgyis csak a saját kertünkben felállított csapdáktól várhatunk. Általános tájékoztatásra, a figyelem felhívására viszont kiválóan használhatóak az országos adatok. Érdemes most is megnyitni a táblázatot valamelyik szponzorunk honlapján vagy akár itt. Gyakorlatilag az összes molykártevő megjelent!

Lassan készülhetünk a molyok elleni védekezésre is. Nem kell elsietni a védekezést. Egyrészt, mert kezdetben csak a hímek repülnek, másrészt, mert még nem kapták meg a tojások azt a hőmennyiséget, ami a lárvák kifejlődéséhez kellene. (Aki egy kicsit el szeretne mélyedni a feromoncsapdák használatában, annak érdemes követni dr. Hári Katalin kolléganőm hőösszegszámításos heti leveleit. Kati heti „jelentéseit” és az eddigi webkamerás munkáját, egy diaképes előadását és a webkamera fotóját megtalálják itt.)

 

Megnőtt a biológiai készítmények száma a gyümölcsmolyok elleni rovarölők között. Ezekben gyakran élő szervezeteket találunk pl. a Bacillus thuringiensist vagy a Cydia pomonella Granulovirust, de a Neemfa terméséből is készítettek egy növényvédő szer hatóanyagot. Felhasználásuk néha nehézkesebb, de általában 0 nap é.v.i.-vel rendelkeznek és környezetbarát szerek.

Hagyományos rovarölő hatóanyagok is vannak, pl. a klórantraniliprol, a spinozad, stb. Jó hír, hogy a tau-fluvalinat tartalmú készítmény újra megjelent a gazdaboltokban. Nagy előnye, hogy a méheket kíméli.

Sokan választják majd a felszívódó acetamipridet, melyhez erős fertőzésnél keverhetnek egy gyors hatású kontakt piretroidot is a felületen tartózkodó kis hernyók miatt. A repülő molylepkékre pedig riasztó hatással vannak ezek a készítmények. A piretroidok családjában több hatóanyagot is találunk pl. a deltametrin, a cipermetrin, a lambda cihalotrin, stb.

A felsoroltak hatóanyagokból gyártják az almatermésükben, a szilvában, a kajsziban, szőlőben és az őszibarackban a molyokra engedélyezett rovarölő szereket.

 

„Hányszor kell permetezni, hogy ne legyen kukacos a gyümölcsöm?” - kapom a kérdést gyakran. Erre a

kérdésre nem tudok válaszolni. A szélsőséges időjárás és több molyfaj elhúzódó rajzása miatt már nem lehet naptárhoz kötni a permetezéseket. Máshogyan kell megtervezni egy fogékony vagy korán érő fajta és egy elhanyagolt szomszédsággal rendelkező kert védelmét. Sűrűbben kell védekezni, ha „tökéletes” csak 1-2 %-ban rágott termést szeretne a kertész és akkor is, ha csak kontakt szereket használ. Stb. A válaszadásban segítenek az előrejelző eszközök, a növényorvosok előrejelzései, de végül csak a gazda tudja meghozni a döntést.

Egyes ültetvényekben, ahol az árbevétel miatt kénytelenek „fényesen csillogó első osztályú almát előállítani”

20-24 permetezéssel is számolnak évente. A hobbikertészek a frissen leszedett gyümölcsből ki tudják vágni a hernyójárta részeket és a cefrébe sem kell a tökéletes termés. Ne akarjuk utolérni, lekörözni a profi termesztőket.

 

Budapest, 2022. május 12.                       Jó egészséget, jó kertészkedést:                        Zsigó György, NMNK és az ÖMKI CSAPAT

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek