Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                                           20. felhívás

 

A kései szilva és őszibarack fajták és az almatermésűek még a szüretre várnak. Bár még rajzik az almamoly, a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly is, de már nem érdemes permetezni ellenük. (Talán a nagyon későn érő, kifejezetten tárolásra szánt almafajtáknál még lesz aki felveszi a permetezőt…) Bár egy-két hetes késéssel, de a szőlőszüret is elkezdődött. Az előző felhívásban írtam a szürkepenészről, erre még figyelniük kell a gazdáknak.

 

► Egyre nagyobb gondot okoznak a tárolási betegségek. A gyümölcsök felületén vihetjük be azokat a gombákat, melyek rothadási folyamatokat indíthatnak be a tárolóhelyiségekben. Több permetszer is kapható melyekkel a szüret előtt „letisztíthatjuk” a gyümölcsök felületét. Ilyenek pl. a boszkalidot, a ciprodinilt vagy a fludioxonilt hatóanyagú gombaölők. A kórokozó gombákat kiszorító, antagonista gombát tartalmazó „bioszer” is a rendekezésünkre áll (jelölése: nk, azaz nincs korlátozás az é.v.i-ben).

 

Alaposan takarítsák ki, akár meszeléssel, kénlap égetésével is fertőtlenítsék a tárolókat! A szakkönyvek szerint +2 C0 –os és 85-90% -os páratartalmú helyiségek az ideálisak. Ezt a tankönyvekben leírt ideális környezetet szellőztetéssel, időnkénti párásítással tudjuk megközelíteni. Csak a kellően érett (barna magvú, megfelelő nagyságú), betegségektől és sérülésektől mentes gyümölcsöket válogassanak be a megtisztított ládákba.

A tél folyamán minél gyakrabban nézzék át az eltett terményeket!

 

A Magyar Nemzeti Galériában látható Karcsay Lajos Almaszüret című képe, 1885. kőrül festette. Érdemes elidőzni a részleteknél. A kitakarított, szellőztethető pincében az egészséges gyümölcsöket válogatja ki a fiatal lány, majd egymás mellé, a szalmaágyra helyezi az almákat. Tiszta ruhában, tiszta kézzel dolgozik. Az idős munkás kosárban, roggyantott lábbal óvatosan, rázkódásmentesen hozza be a következő adagot. Fagyos napokon biztosan begyújtották a kályhát. Ilyen tárolásnál, ezeket az almákat még húsvétkor is az asztalra tehették!

► Bizakodó üzeneteket kapok a kertbarátoktól. Az idén sokkal kevesebb, a diólégytől károsított termést látnak a fákon. Óbudán is ezt tapasztalom. Tavaly ilyenkor már feketéllett a fa a baktériumos, nyálkás szemektől, melyek a nyüvek rágása nyomán fertőzték meg a zöld szemeket.

Míg 2020-ban több csapdaponton is 100 fölé emelkedett a heti fogási szám, addig az idén eddig, egyedül Győrben lépte át a 70-et. Érdekes, hogy 2021-ben korábban jelentek meg a legyek, de talán az időjárás alakulása lelassította a felszaporodásukat. Pénzes Béla professzor úrhoz fordultam a kérdésemmel. „Valami nem teszik a légynek” -zárta le a fejtegetését professzor úr. Örömmel fogadtam a válaszát!

Ne feledjék, hogy ez most a dió augusztus végi állapota és októberben szüretelünk! Addig még változhat a helyzet. Jelenleg a zöld héjon látható 2-3 mm-es, fekete foltok árulkodnak a légy jelenlétéről. Még érdemes permetezni! Az acetamiprid, a lambda-cihalotrin hatóanyagokból készült rovarölők illetve az idei újdonságok, a hidrolizált fehérje alapú csalogató készítmény és a klorantraniliprolt tartalmazó rovarölő szer is használható.

 

A dióbél már nagyra hízott, egészséges. A lehullott termés gyors megtisztításával, az idén több diót tudnak megmenteni, mint korábban. A fertőzött terméshéjat pedig semmisítsék meg, egy percig se hagyják a fa alatt!

 

Budapest, 2021. szeptember 1.                            Üdvözlettel:                                               Zsigó György, NMNK

 

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek