Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                                      11. felhívás

 

► Még sohasem láttam az ideihez mérhető nagyságú monília fertőzést az Óbudai Megfigyelőkert kajszifáján és meggyfáján. Lásd a fotókat. Lehet-e még permetezni valamivel?-kérdeztem Pénzes Béla professzor úrtól. „Véget ért a kórfolyamat, már nincs értelme permetezni”-válaszolta. A virágzásban lehetett volna megmenteni a fákat. Sajnos sejtettem a válaszát, de azért bizakodtam, hogy talán már talált és kipróbált egy olyan felszívódó gombaölőt, amely még megállítaná a vesszőkben terjedő gombát.

Egyetlen lehetőségünk maradt, a metszés, a száradó virágcsomók alatt az egészséges részekig „visszacsípni” a vesszőket. Minél gyorsabban kezdjenek hozzá, a vesszőkben a vázágak és a törzs felé halad a gomba!

A fennmaradó beteg növényi részek, később a másodlagos hajtásokat is fertőzhetik illetve a következő tavaszon a felületükről, elindíthatják az újabb virágfertőzést.

 

► A virágzás végéhez közelednek az almatermésűek. Megérkezett az eső is. (Óbudán inkább csak esőcske volt.) A talajból felszálló pára a hétvégére ígért melegben, berobbanthatja a varasodást a fogékony alma és körtefajtákon. Ahol nem végezték el a rezes lemosást, esetleg az őszi beteg levelek is még a fák alatt vannak, ott nagyobb valószínűséggel számíthatnak a gombára. Sziromhullás után bevethetjük a felszívódó gombaölőket pl. a varasodásra érzékeny Starkingnál. Egymást követően 2-4 alkalommal lehet ismételni ezekkel a szerekkel.

 

A 8. felhívásban lefotóztam egy fertőzött almarügyből betegen kitörő lisztharmatos levélcsokrot. Ez volt az idei elsődleges (primer) fertőzés. Ezek a levélkék már továbbfertőzték az egészséges leveleket is, ezt láthatják a mai fényképen. Sziromhullás után a lisztharmat ellen is indítani lehet a felszívódókat, hasonlóan a varasodáshoz.

 

A felszívódó gombaölők közül jó néhány mindkét kórokozó ellen engedélyezett, tájékozódjanak a gazdaboltokban és olvassák el a címkék feliratait. Bőséges a kínálat, van miből választani.

 

A felszívódó készítményekkel szemben gyorsan kialakulhat a gombákban a rezisztencia. Ezt megakadályozhatjuk, ha időnként kontakt szerekre váltunk, vagy ha ezeket bekeverjük a felszívódókhoz. Ez érvényes a lisztharmatnál illetve a varasodásnál alkalmazott permetlevek összeállításánál is. A varasodás ellen rézzel vagy valamelyik mankocebbel, (melyektől a 2. felhívásban búcsúztam el), a lisztharmat ellen pedig valamelyik kontakt kéntartalmú szerrel egészíthetik ki a permetlevet.

 

Csupán a két kontakt gombaölővel is védekezhetnek, a kénes és a rezes készítményekkel. Azonban ezekkel ismételni kell a kezeléseket, mert az eső lemoshatja illetve a növények „kinőhetik” a növényvédő szeres burkot.

 

Továbbra is látok fantáziát az egyszerű anyagok használatában. A fűzfakéreg és a mezei zsurló lisztharmatra és varasodásra is, a lecitin a lisztharmatra, a szódabikarbóna és a talkum a varasodásra engedélyezett az almában.

A https://portal.nebih.gov.hu/ oldal jobb felső sarkában az „egyszerű anyagok”-ra keresve, eljutnak a részletes technológiai ajánlásokhoz.

Mike Gyula budai kertbarát leveléből idézek: „szőlő, cukkini, csicsóka, petrezselyem lisztharmatra  a csalán+lecitin jó.” Köszönöm, hogy megosztotta a tapasztalatát velünk. Az egész levelét is mellékelni fogom.

 

                  

Budapest, 2021. május 4.                                Üdvözlettel:                                               Zsigó György, NMNK

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek