Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                                      8. felhívás

 

A zöldségágyásokban az aszállyal a gyümölcsösökben a faggyal küzdenek a növények. Az előrejelzések szerint a héten talán javul a helyzet. Ahol virágzó csonthéjasokat ért el a múlt heti fagy, ott nem lesz a termés pl. a Duna-Tisza közén a kajsziültetvényekben. Volt ahol az őszibarack, és néhol a szilva és a cseresznye is károsodott. Az almatermésűek és a virágzáshoz készülő meggy valószínűleg megúszták a 9-10 C0 –os éjszakákat, húsvét környékén. A meggyben most lesz aktuális a virágfertőző moníliáról szóló 5. felhívás. (Sajnos a fagykár nagyságát még nem látjuk tisztán, mert az átfagyott rügyalapok miatt később is lehullhat a termés.)

Tudomásul kell vennünk, hogy a betegség-ellenállóság mellett, már a fagyállóság és a szárazságtűrés is alapvető fajtakövetelmény lesz a kerti növényeink telepítést, ültetést megelőző kiválasztásánál.

 

 

Közben a károsítók is megérkeztek. Pénteken fotóztam körbe az Óbudai Megfigyelőkert idős Jonathan almafáját. A lisztharmattal fertőzött rügyekből kipattant torz levélkék felületéről, a fehér „lisztes” gombatelepekről máris szóródnak a terjedést biztosító spórák (a konídiumok). A piros bimbós állapotig a kéntartalmú gombaölők lehetnek a főszereplők, akár dupla dózissal is permetezhetnek. Igen sok névváltozatban kaphatóak, újdonság a folyékony formátumban ként tartalmazó gombaölő szer. Az egyszerű anyagok közül a fűzfakérget, a mezei zsurlót és a lecitint is engedélyezték az almalisztharmat ellen.

 

Ugyanezen a fán fényképeztem a virágbimbókat körülölelő fejlett leveleket, melyeket a varasodásra fogékony fajtákon már védeni kellene a gomba támadása ellen. A gomba már készen áll a fertőzésre, de a szárazság miatt még nem indult be. Azonban a harmattal, az esővel kipattanhatnak a spórák, melyek megtalálhatják a nedves leveleket. Körtét, almát a zöldbimbós állapotig réztartalmú készítményekkel permetezhetnek a varasodás ellen.

 

Jobb oldalt az almalevél-pirosító levéltetű kezdeti kárképét láthatják. Az éhes katica elől, a bepöndörödött levélszél védelmében próbál elbújni a levéltetű. Ezt a fát még sohasem kellett permetezni ez ellen a levéltetűfaj ellen. Főleg a katicák segítettek ebben, nem engedték felszaporodni.

Ahol mégis gondot okoznak a szívogatásukkal, ott almában a piretroidok közül néhány készítmény és a tau-fluvalinát, az acetamiprid, a primikarb, a flonikamid hatóanyagú rovarölők az engedélyezettek. Gyérítésre alkalmas a trisziloxan hatóanyagú, mely a permetlécsepp beszáradása után egy polimer hálóba kötözi, ebbe fojtja bele a levéltetűt. Az olajat tartalmazóak közül néhány, téli lemosásra és csökkenetett koncentrációban, nyáron is használható a levéltetvek ellen is. Válasszák a „kíméli a hasznos rovarokat” feliratú rovarölőket!

► Húsvét utáni kedden felszereltük az országos előrejelző hálózat csapdáit. A nyár végéig hetente táblázatos formában közzétesszük az általános tájékoztatásra szolgáló rajzási adatokat. A molyok rajzását követhetik pl. a www.magyarnovenyorvos.hu oldalon. Igazán pontosan a saját kertjükbe kiakasztott csapdák segítségével tudnak dönteni arról, hogy egyáltalán szükség van-e a permetezésre? Amennyiben a permetezés mellett döntenek, akkor a kezelés időpontját is kiszámíthatják. A csapdák megtekinthetőek és beszerezhetőek a www.csalomoncsapdak.hu oldalon.

A gazdabolt.hu és a biokutatas.hu oldalakon, nemsokára kisfilmeken is megnézhetik a csapdákat, de a téli fagyokat túlélő vaszabibokrot és a kaktuszmezőt is.

A betegség ellenállóság mellett, már a fagyállóság és a szárazságtűrés is alapvető követelmény lesz a kerti növények kiválasztásánál.

Budapest, 2021. április 12.                                Üdvözlettel:                                               Zsigó György, NMNK

 

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek