Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                                      7. felhívás

 

Nem emlékszem olyan évre, hogy a tavaszi lemosásról szóló felhívásom, még két hónappal később is aktuális lenne. Az idén, néhány gyümölcsfajtánál még most is elvégezhető. A hűvös és száraz tavasz lelassította a növények fejlődését. A tafrinás és virágfertőző moníliás levelem sem vesztett az időszerűségéből…

Ebben a tájékoztatóban néhány teendőről és az ammónum-nitráttal kapcsolatos friss hírről írok.

 

► Ma még a téli búvóhelyén fotóztam a selyemfényű-puszpángmoly kis hernyóját. Az ágak csúcsán található, összeszőtt levélkéket bontottam ki. Már ébren volt, mozgott. Az elkövetkező napokra meleget ígérnek, a lárvák végleg elhagyják a fészküket és rágni kezdenek. Éhesek! Most még metszőollóval lecsipegethetőek a hernyófészkek, a szétmászásuk után már csak permetezéssel védekezhetünk ellenük. A kis lárvák ellen javaslom a bioban is engedélyezett a Bacillus thuringiensis alapú rovarölőt, a későbbiekben pedig bevált az acetamiprid és valamelyik piretroid kombinációja. A kívülről beköltöző lepkék és a nyári és őszi nemzedékei miatt egész évben figyelni kell a bokrainkat.

 

► Úgy tűnik, hogy az enyhe, hómentes télen sem szoktak le a gyümölcsfák megrágásáról a vadak. Ebben az almásban, a tavalyi, már barnuló rágásnyomok mellett az idén, kora tavasszal is otthagyta a fognyomát talán éppen az az őzbak, melyről nyáron videófelvételt is csináltam (https://www.youtube.com/watch?v=Cy-fBfA_7_Y). Egyre több nagyvad kerülgeti a kertjeinket, a kerítés a legbiztosabb (az egyetlen?) megoldás.

 

Hogyan irtsam ki az ibolyát a gyepemből? – kaptam a kérdést, a szép gyepre áhítozó szomszédomtól. Nekem tetszik, én nem bántanám -válaszoltam neki, de elfogadtam, hogy ő főleg fűfajokból álló pázsitot szeretne. A tövek kiszedéséről, kiszúrásáról hallani sem akart a dereka miatt, így a vegyszeres gyomirtózás maradt megoldásként. A széleslevelűeket (kétszikűeket) elpusztító hatóanyagokat megtalálják a műtrágyaszemcsék felületére felvíve pl a Substral gyomirtó szer gyeptrágyával nevű készítményben illetve a gyomirtó szerekben. Ilyen pl. a klopiralid + floraszulám+fluroxipr-metil hataónyagú gyomirtó.

A felmelegedő időjárásunk miatt egyre több délről származó rovarfaj telepdhet meg nálunk. Az ibolya elterjedése is a melegebb, hosszabb ősznek köszönhető. Már ekkor csírázik, tavaszra megerősödik, virágzik és sok magot érlel. Néhol a búzában is gondot okoz! Ehhez hozzájárul az is, hogy a klasszikus gabona gyomirtók hatástalanok ellene. A szomszéd, a felsorolt készítményektől sem várhat azonnali hatást…

 

► Egy új EU rendelet értelmében, lakossági felhasználó nem vásárolhat olyan terméket aminek a N tartamában 16% vagy attól több ammónium-nitrát található. Ezeket a termékeket csak jogi személyek (őstermelő, egyéni vállalkozó, Kft. bt ) vásárolhatja csak kimondottan professzionális mezőgazdasági felhasználásra. Szerencsére maradt még a házikertesek választékában nitrogén tartalmú műtrágya, mely pl. 15,9% N + 16,1 % CaO + 11,6 % MgO összetételű. A karbamidot tartalmazó termékek is megvásárolhatóak.

A rendeletről részletes információt kaphatnak a http://portal.nebih.gov.hu/-/valtozasok-az-ammonium-nitrat-tartalmu-mutragyak-forgalmazasaban oldalon.

Kicsi a kertem, sok a virág, sietnem kell, várnak az ibolyák!” Ezzel a rövid locsolóverssel és az ibolya fotójával kívánok jó egészséget és jó kertészkedést mindannyiuknak!  

 

Budapest, 2021. március 31.                                                                                                Zsigó György, NMNK

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek