Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                          2021. évi 5. moníliás felhívás

 

► A szomjazó kerteknek jó hír, hogy „pénteken frontfelhőzet vonulhat át fölöttünk, amelynek útját többfelé kísérheti eső, zápor.” Ezzel kezdtem az előző tafrinás felhívást és ezzel kell bevezetnem, a virágfertőző moníliáról szólót is. Az eső után párára, nedvességre számíthatunk, ami segíti a monília terjedését is. Aki nem akar kockáztatni, annak a kajszit, majd a meggyet is meg kell permeteznie a virágfertőző monília ellen.

 

► Tolnában már virágzik a Big Red kajszifajta, hallottam dr. Guttermuth Ádámtól. De kinyílt virágszirmok sem kellenek a monília fertőzéséhez, mert a kajszi esetében a piros bimbókon, sőt a csészeleveleken keresztül is be tud hatolni a gomba. Nem a bibén keresztül vezet az útja a vesszőkbe és onnan az ágakba.

A rezes lemosás gyérítette a vesszőkön, rügypikkelyeken áttelelő gombákat. Azonban akinél gondot okozott a korábbi években, pl. az érzékeny kajszifajtái vagy a kertje fekvése miatt (hűvös, párás környezetben állnak a fák), annak a kertésznek most is permeteznie kell.

Ma fényképeztem a Ceglédi óriás piros bimbóit. Nagy veszélyben vannak! Egy olyan gyümölcsmúmia alatt illetve egy olyan fertőzött vessző mellett ébredeznek, amik valószínűleg moníliások. Dr. Nagy Géza találkozott olyan fertőzéssel is, amikor a bimbófertőzés miatt, már a virágok sem nyíltak ki…

A monília hasonlóan fertőzi a meggyet is, már a megpattant rügyön keresztül is bejuthat a bimbóba. Ezért a „profik” az ültetvényekben, a folyamatosan nyíló meggynél már fehér bimbós állapotban védekeznek felszívódó gombaölőkkel, majd a virágzás hosszától és az időjárástól függően ismételnek pl. teljes virágzáskor, 80%-os sziromhullásban majd terméskötődés után. A nagy ültetvények 3-4 kezeléssel számolnak évente. Hűvös, párás tavaszon a kajszinál is indokolt lehet a két permetezés. Majd meglátjuk, hogy mennyi esőt kapunk és, hogy az milyen gyorsan szárad fel, meddig párolog a talajból? Ma délután fényképeztem Óbudán az Érdi bőtermő megpattant rügyeit, egy elhalt vesszőn pihen, mely talán épp a moníliától száradt be tavaly…

    

 A tafrinához hasonlóan csak megelőzéssel védekezhetünk ellene. Ezek a III. kategóriás, felszívódó gombaölők engedélyezettek az idén kajsziban, cseresznyében, meggyben és őszibarackban monília ellen:

Chorus 50 WG, Topas 100 EC, Teldor 500 SC, Switch 62,5 WG (inkább később, a gyümölcsmoníliára ajánlják.), Signum WG, stb. Csak őszibarackban engedélyezett a Prolectus.

 

Jó minőségben, apró cseppképzéssel történjen a kezelés. Teljesen be kell fednünk a rügyeket,virágokat! Permetszereink tapadását, esőállóságát a cseppek szétterülését növelhetjük a tapadásfokozók hozzáadásával. Több biostimuláló készítménynél leírták a moníliák elleni mellékhatást. A növény ellenálló képességét növelik, és ezzel segítenek minket a küzdelemben. Az „egyszerű anyagok” közül őszibarackban és cseresznyében a csalán kivonatát ajánlják a moníliás virágfertőzés ellen. Megtalálhatóak a www.portal.nebih.gov.hu oldalon.

 

Amennyiben mégis megtörtént a fertőzés, azt már a sziromleveleken, a bibén vagy a porzókon is láthatjuk, apró, barna foltok alakjában. A sziromlevelek petyhüdtek. A kajszivirágok tövénél apró mézgacseppek is megjelenhetnek. Később az egész virág elbarnul, nagy részük elszáradva a fán marad. Ez a meggynél különösen feltűnő. Ekkor már a vessző belsejében terjed a kórokozó. A vesszők elszáradása gyakran megáll, nem folytatódik a vázágak és a törzs felé, de a szakirodalom a teljes fapusztulást sem zárja ki. A gyors metszés segíthet! A fertőzött rész alatt 20-30 cm-rel kell levágni a száradás tüneteit mutató vesszőt, ágat. A cseresznye, az őszibarack, a mandula, egyes szilva fajták és számos dísznövény is károsodhat a virágfertőző moníliától.

 

Budapest, 2021. március 11.                       Jó egészséget, jó kertészkedést:                        Zsigó György, NMNK

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek