Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Kedves Kerbarátok!

Még mindig a fagytól tartanak a leginkább a kertészek. A kajszisok már a károkat számolgatják, az almások még joggal bizakodnak.

Az OMSZ kollégái keddig a -3 0C fokos éjszakákat is lehetségesnek tartják. A profik is kongatják a vészharangot. A házikertesek számára is  jól használható levelet kaptam, amit egy az egyben bemásoltam a felhívásomba. Tisztességes, mert nem csak terméket reklámoz, hanem a hatóanyagokban való gondolkodásra ösztönöz. (Az aláhúzások tőlem származnak.)

Sok sikert az éjszakai fagyok elleni küzdelemben: Zsigó György, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                             2020. évi rendkívüli felhívás

 

A fagymentes hajnalt kívánó Holland Alma Kft levele alapján írtam az alábbiakat.

Múlt csütörtökön (márc 26.) közreadott hírlevelünkben felhívtuk figyelmüket a fagyok előtti rügykondicionálás fontosságára. A hétvégi kedvező időjárást kihasználva sokan végre is hajtották az aminosavas/mikroelemes kezeléseket.

ma hajnalban (márc.31.) jellemző negatív hőmérsékleti értékek miatt máris sok telefon érkezett, hogy mit lehet ilyenkor tenni. Az ország északkeleti régiójában mínusz 3 és mínusz 7 celsius fokokat mértünk hajnalban, de volt ahol ennél is hidegebb volt. A hideghatás hosszú ideig, (több, mint nyolc óráig) állt fenn. Az idei almatermésről még nem kell lemondanunk, ugyanis még mindig egérfüles és zöldbimbós fenológiáknál tartunk, szinte ugyanúgy, mint a tavaly ilyenkor jellemző naptári időszakban. Az M9-es alanyú almaültetvények fenológiája kicsit előrébb van az MM106-os alanyúakhoz képest. Az idei almatermést még nem kell elsiratni, a zöldbimbós fenológiai állapotban az alma még kibír ekkora fagyhatást, de a virágok szövetei valamennyire károsodtak, ami funkcióvesztéssel jár.

Mivel szállított fagyról van szó és a legtöbb helyen enyhe légmozgás is jellemző volt, ezért a füstöléses védekezés lehetőségei korlátozottak voltak. Valamint ilyen alacsony hőmérsékleti értékeket nem is lehet hatékonyan kivédeni füstöléssel, ezért más megoldást kell keresni. A fagyos reggeleknek még nincs vége, holnap (ápr. 1.) még komolyabb lehűlést jeleznek előre, valamint a csütörtök reggelt sem ússzuk meg kisebb fagy nélkül.

Leghatékonyabban permettrágyák kijuttatásával tudjuk fokozni a rügyek faggyal szembeni ellenálló képességét és a funkcióképesség megtartását. Fontos, hogy alacsony lémennyiséggel és jó porlasztással, nagy levegővel, apró cseppekben permetezzünk. Ugyanilyen fontos a megfelelő hatóanyagú szerek megválasztása. A tegnap jellemző erős, helyenként viharos szél mára megszűnt. Most van lehetőségünk megfelelő munka elvégzésére! Mit használhatunk ilyenkor?

Inkább hatóanyagot javaslunk, a szerek megnevezése a teljesség igénye nélkül.

A hideghatás által okozott stressz leküzdésére a legjobban az amionsav, borostyánkősav, huminsav, bór és cink, valamint flavonoid készítmények a legalkalmasabbak. Mindet nem érdemes használnunk, de a virágok támogatására legalább kétféle hatóanyag oldalról szükségünk van. Valamint a kis felvevő felület miatt jó minőségű tapadásfokozó/hatásfokozó szert is érdemes használni. Sokan kételkedve fogadják a hatóanyagok hatékony felvételét ilyen kis aktív levélfelület mellett. A kétkedőknek nincs igazuk. A virágrügyek levelein és a fiatal hajtások felszínén hatékony tápanyag felvétel történik és a hatóanyag éppen ott hasznosul, ahol arra a legnagyobb szükség van.

 

Az aminosav tartalmú készítmények jól kombinálhatók borostánykősav tartalmúakkal, vagy huminsav tartalmúakkal vagy növényi flavonoid tartalmúakkal és mindenképp használjunk hatásfokozót.

Ne a szereket, hanem hatóanyagokat nézzük! Nézzünk szét a készleteink között! A lényeg: AMINOSAV + BÓR és CINK + HATÁSFOKOZÓ! Apró cseppméret!

Fagymentes hajnalt kíván a Holland Alma Kft!”

Budapest, 2020. április 2.                               Üdvözlettel:                                                   Zsigó György, NMNK

 

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek