Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

► Akinek őszibarackja és nektarinja van, annak a tafrinára (levélfodrosodásra) mindig gondolnia kell.

A továbbterjedéséhez a párás, nedves időjárás, és a 4-8 0C átlaghőmérsékletet az optimális, nemhiába, dérgombának is hívják. Most éppen csepereg az eső és lehűlt a levegő. Az OMSZ előrejelzése az elkövetkező napokra is hasonlókat jósol: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/magyarorszagi_telepulesek/ Az idén mindenképpen számolnunk kell a tafrina gomba támadásával.

 

Kipattantak a levélrügyek és a néhány milliméteres levélkéket már megtalálhatja a tafrina. A fertőzés után csak 1-2 héttel jelentkeznek a - már mindannyiunk által jól ismert - deformálódott, elszíneződött levelek. Tehát nem várhatunk a tünetek megjelenéséig, csak megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni ellene! Ahol az elmúlt években gondot okozott, ott permetezést javaslok! Különösen a nektarin és a sárgahúsú fajták szenvedhetnek tőle. A rügyekben vagy azok felületén és a vesszőkön telel át és már 4 és 14 0C közötti átlaghőmérsékleten, a szétnyílt rügypikkelyek mögött is fertőzni tudja a kis zöld levélkéket.

Aki elvégezte a rezes lemosást az lépéselőnyben van, de az érzékeny fajtákon ők is ismételjenek a réztartalmú gombaölőkkel. Rügypattanás után, kisleveles állapotban a modernebb, kevésbé perzselő készítmények közül válasszanak és az alsóbb dózisokkal dolgozzanak. Ilyenek a rézhidroxid, a rézoxid, a tribázikus rázszulfát, a finom örlésű rézoxiklorid, stb. Egyes készítményeket már a „fajtára jellemző színeződés kialakulásáig” is fel lehet használni őszibarackban.

 

Sokan még mindig félnek a réztartalmú szerektől őszibarackban. Kénytelenek vagyunk még a perzselést is kockáztatni a rezek későbbi kijuttatásával, mert nagyon lecsökkent a III. kategóriás tafrina elleni rézmentes gombaölők száma. Ha jól látom még mindig csak egyetlen III. kategóriás rézmentes hatóanyagunk van, a felszívódó (szisztemikus) difenokonazol, melyet 2020 -ban már 8 kereskedelmi készítményben is megtalálhatunk. A réz hatását a mankoceb hatóanyag felerősíti, ez a kombináció is kapható a gazdaboltokban.

 

A kis leveleket kell befednünk a kontakt rézzel de a felszívódók is csak ezeken keresztül tudnak csak bejutni a növénybe. Ezért apró cseppekkel permetezzenek, tapadást elősegítő segédanyagokkal. A fodros levelek leszedésével is lassíthatják a terjedését. Amennyiben hűvösen, esősen folytatódik az év, még a nyár közepén is permetezhetünk a tafrina ellen. Ismételni kell 5–7 naponta, amíg a levegő hőmérséklete nem éri el a 15–20 °C-t, ekkor leáll a dérgomba károsítása. (A csapadékos 2019-ben még májusban is beindult egy fertőzési hullám.)

 

► Tudom, hogy nem mindenkinél okoz nagy gondot a tafrina. Ők jól választottak fajtákat, vagy pl. száraz, meleg oldalon fekszik a kertjük, illetve az évek során kiváló kondícióba hozták a fáikat…

Tájanként, sőt kertenként is eltérő jelentősége lehet a lisztharmatoknak vagy a pl az atkáknak. Mégis biztosak lehetünk abban, hogy egyes gyümölcsfajoknál, fajtáknál majd biztosan fel kell venni a permetezőgépet. Vagy azért, mert ezzel a permetezéssel több későbbi támadást előzhetünk meg, vagy, mert még nincs megfelelő vegyszermentes technológia a károsítás megelőzésére. Megpróbáltam ezt időrendi sorrendben, táblázatban is összesíteni. Milyen növénynél, mikor és milyen károsítóval számolhatunk nagy valószínűséggel?

 

Gyümölcsfaj:

Fenológiai stádium

Károsító:

összes fásszárú

rügypattanás

rovar, atka, gomba, baktérium

őszibarack, nektarin

rügypattanástól akár termésérésig

tafrina

kajszi, meggy

virágzásban

monília

cseresznye, meggy

kis gyümölcs fejlettségtől érésig

cseresznyelégy

összes gyümölcs

kis gyümölcs fejlettségtől érésig

gyümölcsmolyok

összes gyümölcs

kis gyümölcs fejlettségtől érésig

gyümölcsfertőző monília

szőlő, alma (Jonathan fajták)

rügypattanástól érésig

lisztharmat

szőlő

rügypattanástól érésig

peronoszpóra, sz. penész, szőlőmolyok, atkák

 

Budapest, 2020. március 21.                               Üdvözlettel:                                                Zsigó György, NMNK

 

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek