Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                              2019. évi 14. felhívás

 

Úgy egy hónapja írtam utoljára Önöknek, sokáig változatlan volt a növényvédelmi helyzet. Folyamatosan terjedtek a levéltetvek és rajzottak a gyümölcsmolyok (lásd az országos rajzási táblázatot).

A meleg és a pára kedvezett a gombák terjedésének, ezért a lisztharmatról, a peronoszpóráról és a szürkepenészről is írtam a korábbi felhívásokban. A július eleji száraz forróság kedvező fordulatot hozott, csökkentette a gombák terjedését, nem robbantak be járványok.

A tavaszi időjárás megtette a hatását. Kevés és gyenge minőségű termést szüreteltünk idáig gyümölcsökből és a zöldségfélék sem sikerültek jobban. Mikor kellett volna permetezni és hányszor kellene még ismételni? – kaptam és kapom a kérdéseket. Tudom, hogy sok régebbi szakkönyv – és nincsenek újabbak - még hónapokra lebontva ajánlja a növényvédelmi teendőket. De az időjárás szélsőségessé válásával, a kényesebb növényfajták elterjedésével és a széles hatású permetszerek kivonásával megváltozott a házikertesek helyzete. Budapestről de még a megyeszékhelyről sem lehet mindenkire érvényes választ adni a fenti kérdésre. Csak a kertész saját tapasztalata segíthet ebben illetve érdemes felkeresni a termesztési környezetet jól ismerő szakembert, kertbarátot. ▲ „A kezelést 7-14 nap elteltével ajánlott megismételni.”- ajánlják több szernél is a gyártók. Melyiket válasszam? A döntésem csakis a helyi viszonyoktól függ pl. a növény fejlődési ütemétől, a hőmérséklettől, a szomszéd kert fertőzöttségétől, a kert növényzetének a sűrűségétől, stb.  

 

► Az Óbudai Megfigyelőkert kajszijáról sokat szüreteltünk. Ragyás lett a termés a levéllyukacsosodást okozó (sztigmina) gombától, mely a gyümölcsök után a leveleket is megtalálta. Itt például feltétlenül permetezni kellene a letermett fát. Sok kertben hasonló lehet a helyzet a cseresznyén, a meggyen és az őszibarackon is.

 

  

 

► Az idei év szimbolikus fotója is lehetne a rothadó kajszibarackon párzó poloskák képe. Az Óbudai Megfigyelőkert lugasparadicsomán a zöld vándorpoloska fiatal lárváit sem kellett sokáig keresgélni. A legrövidebb, 3 napos várakozási idejű (é.v.i.) rovarölővel, a lambda cihalotrin hatóanyagú rovarölővel permeteztem július 5-én este. Ma délután átböngésztem a bokrokat, még nem találtam rajtuk újabb lárvákat. Mivel az engedélyokirat szerint csak „az érés kezdetéig” használhatjuk paradicsomban, ezért a permetezés előtt a félig érett szemeket is leszedtem.

 

► A virágzó haszon és dísznövényeken, a virágzó gyomokon és a mézharmatos növényi részeken is gyűjtenek a háziméhek. Mindhárom esetben be kell tartani a méhveszélyességre vonatkozó előírásokat.

A „méhekre kifejezetten veszélyes (kockázatos)” készítményekkel a fenti esetekben soha sem dolgozhatunk.

A „méhekre nem jelölésköteles” (korábban: a méhekre nem veszélyes) készítményekkel mindig kezelhetünk.

A „méhekre mérsékelten veszélyes (kockázatos)” készítményekkel kizárólag a méhek napi aktív repülésének a lezárulása után, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával lehet megkezdeni a permetezést és legkésőbb 23 óráig be kell fejezni. A csomagoláson, a címkén megtalálják az adott termék. besorolását.

A méhek pusztulásáról sokat hallunk. Az már biztos, hogy ezt nem lehet csak egyetlen tényezővel magyarázni. Elgondolkodtató cikkeket találtam az MTA honlapján.

 

https://mta.hu/tudomany_hirei/fajgazdag-noveny-beporzo-halozatok-stabilabbak-a-hazimeheink-hipotetikus-eltunesevel-szemben-is-109384

 

https://mta.hu/tudomany_hirei/a-mehek-vedelmeben-okologiailag-intenzivebbe-kellene-tenni-a-foldmuvelest-107531

 

https://mta.hu/tudomany_hirei/beporzo-meh-vadmeh-elelmiszer-termeles-termeshozam-ipbes-jelentes-106094

 

 

Budapest, 2019. július 11.                             Üdvözlettel:                                                     Zsigó György, NMNK

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek