Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                              2019. évi 12. felhívás

 

Nincs változás. Óbudán ma reggel is esett majd egész nap szitált az eső. A folyamatosan nedves leveleken és a gyümölcsökön jól érzik magukat a kórokozó gombák. Permetezni kellene, annál is inkább, mert gyengék a növényeink, a hideg miatt lemaradtak a fejlődésben. Az esők és a szelek miatt megsérült a kis gyümölcsök viaszrétege, bőrszövete, így már közvetlenül a termést veszélyeztetik a kórokozók. Talán péntek-szombat környékén lesz néhány csapadékmentes fél nap…

A jövő szombatra már 30 0 C fokot is jósolnak. A melegnek mi örülni fogunk, de a „növényvédelmi helyzet csak fokozódni fog”. Az átázott talajból kigőzölgő pára még sokáig biztosítani fogja azt a folyamatos levélnedvességet, melynél szaporodhatnak, fertőzhetnek a gombák.

 

► A szőlőben a lisztharmat mellett számítani lehet a peronoszpórára és ahol sérülés érte a szőlőt pl. jégverés történt, ott - a hőmérséklet emelkedésével - a szürkepenész is megjelenhet. Nemsokára teljes virágzásban lesz a szőlő. A virágok érzékenyebbek mint a levelek, és most még inkább vigyázni kell rájuk. (11. felhívás.)

► A bokrosodó krumpliban és paradicsomban a fitoftóra viheti le vészes gyorsasággal a leveleket. Aki tavasszal ellenálló fajtákat választott még azoknak is azt ajánlom, hogy kerüljék az esőztető (slagos) öntözést, ritkítsák a hónaljhajtásokat és mérsékeljék a lombtömeget növelő nitrogéntrágyázást. (Lásd a 11. felhívást.)

► A hideg miatt vontatottan rajzanak a molyok. Radácsiné dr. Hári Katalin webkamerás műszere segítségével naponta számolja a csapdázott molyokat. Hetente felteszem a jelentéseit a honlapunkra, melyekben grafikonon ábrázolja a rajzás menetét. Mellékelem a legutóbbit, érdemes megnézni a rajzási görbéket. Újra és újra beindulnak a molylepkék, nincs egyértelmű rajzáscsúcsuk. Nehéz kiszámítani a hernyók tömeges kikelését, a permetezés időpontját.

Sok kiváló rovarölő szerünk van, melyekkel érintkeznie kell a lárváknak (piretroidok a 7. felhívásban) vagy táplálkozniuk kell a lepermetezett növényből ilyen pl. a Bacillus thurigiensist tartalamazó. Mivel a jövő héten még mindig számíthatunk esőkre, ezért továbbra is a felszívódó acetamiprid hatóanyagé legyen a főszerep. (5. felhívás.)

 

► Már az éretlen terméseken is komoly moníliás fertőzést látok a legtöbb gyümölcsfánkon. A bevezetőben leírtak után nem csodálkozok ezen. A 3. felhívás felszívódó készítményei mellett már a mankoceb hatóanyagú (9. felhívás) sőt talán már az újabb típusú, kevésbé perzselő réztartalmú gombaölők is szóba jöhetnek (2. felhívás). Kontakt készítmények, tehát az eső lemoshatja ezeket a növényi felületről. A beteg termés leszedésével, a lehullottak összegyűjtésével és megsemmisítésével is lassíthatjuk a gomba továbbterjedését.

► A meleggel és a talaj kipárolgásával, a varasodásra érzékeny alma és körtefajtákon biztosan felerősödik a fertőzés. (9. felhívás.)

 

► Ha jól emlékszem úgy 10 napja kaszáltunk, de nem látszik a kerten. Térdig érő lósóska „bokrok” között jutok le az ágyásokig. A kultúrnövényeknél nagyobb életerővel rendelkező gyomok alaposan kihasználták a bőséges csapadékot. Milyen gyomirtó szert vegyek?- hallom a kérdést egyre gyakrabban. Aki bírja derékkal, térddel az inkább gyomláljon. Már a szót is ritkán használjuk, pedig ez az eljárás, vagyis a gyomok gyökerestől való kihúzása a legtökéletesebb eltávolítása a nemkívánatos növényeknek. Aki már a kapát sem szívesen veszi fel az sok készítmény közül választhat. Leggyakrabban a glifozát hatóanyagú gyomirtókat ajánlják a gazdaboltok növényvédős eladói. Negyvenhét névváltozatát számoltam össze, gyakorlatilag bármelyiket választhatják. Perzselőek de felszívódó hatással is rendelkeznek. Épp ezért óvatosan bánjanak velük, mert a fiatal csemeték kérgén vagy a lepermetezett leveleken át is bejuthatnak a kerti növényekbe. Ezeket is kipusztíthatják!

 

 

Budapest, 2019. május 30.                             Üdvözlettel:                                                     Zsigó György, NMNK

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek