Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                              2019. évi 10. felhívás

 

Nem szoktunk hozzá az ideihez hasonló nedves és hűvös tavaszhoz. Az őszibarack nemrégen kibújt levélkéinek a fotója ma készült. Tafrinások. Úgy tűnik, hogy néhány profi sem bírt a gombával. Révfülöp határában az országútról a hólyagos levelektől pirosló őszibarackosra figyeltem fel. A lombkorona 60-80 %-a fertőzött volt.

A kajszi gyümölcseiből sem lesz piacképes árú. A levéllyukacsosodás (sztigmina) gomba szokatlanul korán és erős nyomással jelentkezett Óbudán. A korábban írtam ezekről a kórokozókról, ismételni kell a permetezéseket.

 

► Ma egy földiepret termesztő kollégám is hívott, gyorsan lépni kellene a szüret előtti állományában, mert a termésen is megjelent a szürkepenész. A szamóca minden részét, de a málna és szeder virágát és a termését is támadhatja. A gomba az élettelen szerves anyagokon (növényi maradványok, stb.) is meg tud élni, tehát mindig jelen van, folyamatosan számíthatunk a fertőzésre. Csak a nedves, párás időjárásra és a fertőzésre alkalmas növényi részekre vár. A sűrű ültetéssel, a túlzott nitrogén trágyázással, a lombot érő öntözéssel, a talajjal érintkező szamócaszemekkel segíthetünk a gombának. Megelőzésként pl. a boszkalid, a fludioxonil és a fenhexamid hatóanyagú gombaölők is bevethetőek, 3 nap az élelmezés-egészségügyi várakozási idejük (é.v.i.).

   

 

► A burgonyabogarakat és a tojásaikat 11-én találtam, lárvákat én még nem láttam. Nem kell sokat várni rájuk… A bogár két nemzedéke egybefolyik, ezért egyszerre találkozhatunk a tojással, a lárvával és az imágóval is. Jelenleg az alábbi III. kategóriások engedélyezettek szabadföldön: a klorantraniliprol, a spinozad és a biogazdálkodásban is engedélyezett Bacillus thuringiensis hatóanyagú rovarölők. Ez utóbbinak az előírt felhasználás esetén nincs élelmezés-egészségügyi várakozási ideje. Nagyon kicsi a választék! Aggasztó, mert gyorsan megszokják a rovarölő szereket, de ennél a szűkös kínálatnál nem tudunk váltani! Tavasszal az acetamiprid hatóanyagú készítmény engedélyéből is „kivették a burgonyabogarat”. Különben sem tudnánk egyetlen permetezéssel elintézni őket, együtt él az összes fejlődési alakja. Minden más lehetőséget is meg kell ragadnunk: a talajban telelő egyedek miatt a vetésváltással, az egyenletes kelés biztosításával, a táplálékul szolgáló gyomok irtásával, a padlizsántövek csalogató hatásával és a tojáscsomók, lárvák összegyűjtésével is küzdhetünk a kolorádóbogár ellen.

► Az Országos Metorológiai Szolgálat 10 napos budapesti előrejelzését bemásoltam. A jóslatuk alapján a szombat maradt a permetezésre. Hasonló a grafikon Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs és Szeged esetében is!

 

Budapest, 2019. május 17.                             Üdvözlettel:                                                     Zsigó György, NMNK

 

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek