Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                              2019. évi 6. felhívás

 

► Az ország egyik legjobb szaktanácsadója, Kujáni Lászlóné küldte azt az SMS-t, melyben csonthéjasokban monília elleni kezelést javasol. A hűvös, csapadékos napok sajnos aktuálissá tették az előző, a moníliáról és a tafrináról szóló felhívásokat, kérem lapozzanak vissza. (Szomorú tény, hogy a termelőknek ajánlott gombaölők közül csak egy, a ciprodinil hatóanyagot tartalmazó készítmény a III. kategóriás. Szerencsére ez felszívódó és a jelenlegi hűvös időjárásnál is kiválóan működik.)

► Lassan készen lesznek a palánták és az ágyásokba kerülnek, ahol számíthatunk a talajlakó kártevőkre. Nem tizedelte őket a tél és a jelenlegi talajhőmérsékletnél már a felszínhez vándoroltak, táplálékot keresnek.

-Aki ágyást tud váltani az a megszokott módon folytathatja a kertészkedést. A fertőzött parcellában pedig folyamatos gyomlálással ki lehet éheztetni a kártevőket. Ide akár mustárt is vethetnek, mert az jelentősen gyéríti a káros talajlakókat, később pedig beforgatva zöldtrágyaként hasznosul.

-Aki a régi az ágyásban kezdi a tavaszi munkákat, az próbálkozzon a riasztó hatású fokhagyma, a pohánka és a muskátli köztesvetéssel, vagy a salátával és a kerti szarkalábbal melyek kicsalogatják a lárvákat. Hasonlóan gyűjtenek a félbevágott krumpligumók is. A vágási felülettel lefelé kell a talajba tenni, a védendő növény vagy facsemete mellé. Időnként szedjék fel, az odagyülekező pajorokkal, drótférgekkel együtt.

-Aki jobban bízik a növényvédő szerekben, az a vegyszeres talajfertőtlenítéssel oldhatja meg a kérdést. Egyre többen kénytelenek ehhez az eszközhöz nyúlni és egyre több kérdést kapok a készítményekkel kapcsolatban.

A teflutrin hatóanyagú talajfertőtlenítőt évek óta ismerjük, már két kereskedelmi néven is kapható. A csemeték telepítése előtt illetve 7,5-10 g/m2 dózisban sorkezelésre használható számos gyümölcs és zöldségkultúrában. A fiatal lárvák ellen hatásos.

 

A dazometet tartalmazó készítmény a növényparazita fonálférgek egyetlen rovarölő szere, de a drótférgek és a cserebogár pajorok ellen is hatásos. A talajból fertőző gombák (pl. gyökérfekély, palántadőlés) és a magról kelő egy- és kétszikű csírázó gyomnövények ellen is bevethető. Ezért nevezik általános talajfertőtlenítő szernek. A széles hatásspektruma vissza is üthet, ugyanis az elvetett magvakat is károsíthatja. A talajhőmérséklettől függően fejti ki hatását, mellékelem a részletes technológiai leírását. Érdemes a fertőtlenített ágyás több pontjáról talajmintát venni, összekeverni és ebbe zsázsát vagy salátát vetni. Amennyiben ezek szépen, egészségesen csíráznak, növekednek, már kiszellőzött a talajunk, vethetjük a tavasziakat. (Az istállótrágya csökkenti a fertőtlenítő hatását, ezért közvetlenül a talajfertőtlenítés előtt vagy után ne trágyázzunk.) A granulátumból keletkező mustárgáz igen veszélyes, üvegházban, fólia alatt 3 napos munkaegészségügyi várakozási idővel kell számolni.

 

A fenti két készítmény gázosodva hat, tehát a talajnak aprómorzsásnak és nyirkosnak kell lennie. A granulátumokat egyenletesen az előkészített felületre kell kiszórni, majd kézi vagy rotációs kapával 10-15 cm-re bedolgozni. Fóliatakarással vagy felszíni öntözéssel, visszafoghatjuk az illékony gázokat. Egyenletesebbé tehetjük a kijuttatást, ha pl. száraz homokkal keverjük össze a granulátumokat, így könnyebben adagolhatóak.

 

A cipermetrin hatóanyagú talajfertőtlenítőt is két név alatt hozzák forgalomba, nincs különbség köztük. Kiskerti felhasználásuk esetén 10 m2-re 12 grammot kell kijuttatni. Burgonyában, paradicsomban, káposztafélékben (fejes káposzta, kelkáposzta, vöröskáposzta) és gyökérzöldségekben (sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, gumós zeller, cékla, torma) a vetés illetve ültetés előtt vagy azokkal egy menetben kell a rovarölő talajfertőtlenítő szert kijuttatni és a talajba dolgozni. A vetés során biztosítani kell a granulátumok talajjal való teljes fedettségét, a talaj felszínére szóródott granulátumok maradéktalan összegyűjtését és eltávolítását. Kontakt hatóanyaggal rendelkezik és egy szezonban csak egyszer használható.

 

Budapest, 2019. április 14.                               Üdvözlettel:                                                Zsigó György, NMNK

 

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek