Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Védekezzünk a parlagfű ellen!

 

Az idei tavasz időjárása még ha szárazabb is volt szokásosnál, kedvezett a parlagfű számára. Az április végi-május eleji esők hatására a parlagfű tömegesen kelt, a május első hetében beköszöntő nyáriasan meleg idő hatására fejlődése felgyorsult.

Május közepén a ruderális, nem bolygatott területeken már szépszámmal találtunk 8-10 leveles növényeket, de a szántőföldeken a nemrég vetett kukoricában, napraforgóban is tömegesen megjelent. A szántóföldeken a parlagfű egyelőre okoz problémát, mivel a gyomirtások csak most kezdődnek. A ruderális területeken is most már időszerű a védekezéseket elkezdeni, célszerű a glifozát hatóanyagú gyomirtó szerek használta és a talaj bolygatásának a felhagyása, amivel az után kelés mértékét csökkenteni tudjuk. A füves területek rendszeres kaszálását is el kell kezdeni, nagyon fontos, hogy a vágás magassága 3-4 cm körüli legyen, mivel ez már elpusztítja a parlagfű növényeket, de a fűféléket még nem károsítja. A kiskertekben továbbra is a gyomlálás és saraboló kapa használatával bolygatjuk legkevésbé a talajt, ezért ha lehet ezzel a módszerrel irtsuk a parlagfüvet.

 

A parlagfű jó tűri a szárazságot, a jelenlegi meleg száraz idő kedvez számára, ezért a védekezésre nagy hangsúlyt kell fektetni.

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek