Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

Szeptember utolsó napjaiban ősziesre fordult az időjárás. A nappali maximum hőmérsékletek már nem érik el a 20 C0-ot, éjszakánként pedig az égbolt borultságától függően akár néhány C0-ra is lehűlhet a levegő. Az utóbbi időszakban országszerte gyakran esett csapadék, mennyisége változóan, néhány millimétertől, jelentősebb mennyiségig terjedt, emiatt a nedvességborítás gyakori. A rovarkártevők aktivitása a hőmérséklet csökkenése miatt a minimálisra csökkent, a rothadásos megbetegedések viszont megállíthatatlanul terjednek. A talajok vízkészlete a gyakori esők miatt folyamatosan feltöltődik, de ez inkább csak a felső talajrétegre értendő.

Az alma és a körte, valamint a birs betakarítása folyamatosan halad. Az almamoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása már hetek óta szünetel, a fertőzött gyümölcsökben viszont a fejlett lárvastádiumú hernyók még aktívan táplálkoznak. A sebzések és berágások nyomán továbbra is gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” gyümölcs. Ugyanez jellemző a még érő és szüretelésre váró, késői szilvafajtákra, itt a csapadéktól megduzzadó gyümölcsök felrepedése a tipikus tünet. A meztelen csigák az alacsonyabb hőmérséklet ellenére igen aktívak, dézsmálják a lehullott gyümölcsöt, próbálják behozni a lemaradást, melyet a nyári szárazság és hőség okozott.

Folyamatosan érnek a különböző dió fajták. A lehullott termésben a korábbi évekhez viszonyítva kevesebb a nyugati dióburok fúróléggyel fertőzött termés. Ennek oka talán a nyári aszályra és hőségre vezethető vissza. Megfigyelhető viszont a fertőzött gyümölcsburok rothadása, amit elősegít a gyakori csapadék és a szeptemberben tapasztalt baktériumos eredetű megbetegedés. A beteg termés lehetőség szerint azonnal távolítsuk el a fa alól, még mielőtt a buroklégy lárvák elhagynák a diót.

spanyolcsiga károsítás körtén

A szőlő betakarítása egyre sürgetővé vált, mert a gyakori esők nyomán erősödött a termés botrítiszes megbetegedése. Az esőktől megduzzadt és elvékonyodott bogyók kiváló táptalajként szolgálnak a kórokozónak, ezért a penészes fürtök rontják a must minőségét. Az őszi peronoszpóra és lisztharmat fertőzési hullám az alacsony hőmérséklet miatt megállt, a beérett lisztharmat áttelelő szaporító képlete viszont bemosódott a szőlő fás részeinek a kérge közé, ezért a leszüretelt ültetvények őszi lemosó permetezése már aktuális feladat.

Az alacsonyabb hőmérséklet hatására megkezdődött a kifejlett zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványospoloskák vándorlása, telelőhely keresése. A lakások ajtajait, ablakait ezért tartsuk folyamatosan zárva, mert a legkisebb résen is bejutnak a fűtött helyiségekbe.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek