Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

 

Az augusztus második dekádjában érkezett csapadékzóna hatására kisebb-nagyobb mennyiségű esőt kapott az ország. A kapott égi áldás életmentő hatása elsősorban az ország középső és keleti részén érződött, a nyugati, kevésbé aszályos tájegységekben pedig emelte a talajok nedvességtartalmát. A nappali maximum hőmérsékletek kissé visszaestek, általában 30-35 C0 körüli értékre, éjszakánként pedig 20 foknál nem volt magasabb a levegő hőmérséklete. A lehullott nedvesség hatására emelkedett a relatív páratartalom és a nedvességborítás időtartama.

Az almamoly második nemzedékének rajzása a keleti országrész almásaiban megállt, de a fertőzött gyümölcsök aránya így is magas, helyenként eléri a 20 %-os értéket is. Levéltetűvel fertőzött hajtásvégeket mintegy 30 %-os nagyságban észlelhetünk. Más, almában károsító rovarkártevő rajzása jelenleg szünetel. Az eső növelte a varasodás fertőzés esélyét, most a betegebb gyümölcsösökben 15 % a fertőzött termés aránya. A lisztharmatos hajtásvégek aránya helyenként a 40 %-ot is eléri. A gyümölcsök elérték a 90 %-os termésméretet, a kalcium pótlást még célszerű folytatni, valamint gondoskodni kell a tárolási betegségek elleni megelőző védelemről. Gyümölcsfa takácsatkákat a leveleket 5 %-án figyelhetünk meg, hamarosan megkezdődik az áttelelő tojások lerakásának az ideje.

 

zöld vándorpoloskák

A csonthéjas növények lombozatát elsősorban a blumeriellás levélfoltosság károsítja, de az esők hatására ismét erősödik a sztigminás levéllikasztó betegség fertőzés. Mindkét betegség hatására, együttesen az aszállyal tovább tart az erőteljes lomhullás, így a jövő évi termésdifferenciálódást negatív irányban befolyásolhatják. Az érés felgyorsulása és a rágókártevők, gyümölcsmolyok miatt sok a sebzett termés, a szürkepenészes termésrothadás és a monília pedig azonnal megfertőzi a gyümölcsöt.

A nyugati dióburok fúrólégy ingadozó mértékben, de folyamatosan rajzik, de még kevés a terméseken a szemmel is látható fertőzés. A lehullott csapadék nyomán a rajzás erősödése várható.

A szőlő ültetvények érése a korábban megszokottnál előbbre tolódott, így már több fajta szürete is megkezdődött. Az esők miatt megnőtt a szürkepenészes rothadás fertőzés veszélye, az elvékonyodott bogyókon. A hónaljhajtásokon kezdeti peronoszpóra tünetek jelentek meg, de még enyhe mértékben.

A foltosszárnyú muslica most elsősorban a szedret és az érő bodza termésén figyelhető meg.

A zöld vándorpoloska lárvák erőteljes szaporodása figyelhető meg a zöldség-és gyümölcs kultúrákban, sok a károsodott paradicsom, paprika, padlizsán és uborka.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

 

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek