Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

 

Az ország egész területén továbbra is az aszály az úr. Ez alól csupán az Alpok-alja tájegységei a kivételek, de ott is szárazság van, de időnként hullik némi eső. Az Alföldön és a Mezőföldön többhavi csapadék hiányzik a talajból. Hiába hullott eső július utolsó napjaiban, ez a mennyiség édeskevés. A károk enyhítése érdekében a szemesnek szánt kukorica aratása (silózása) van napirenden. A betegségek számára az életfeltételek minimálisra csökkentek, a kártevők száma viszont alig változott.

A nyugati országrész kivételével a csontszáraz gabonatarlókon az elhullott gabona-és repce magvakból alig fejlődött árvakelés, a mélyen gyökerező gyomnövények fejlődése sem olyan, mint normális csapadékellátottság mellett. Az ilyenkor tömeges földibolha invázió más, elsősorban kertészeti növénykultúrákon találja meg életfeltételeit, de ott (káposztafélék, torma, néhány dísznövény) tömeges a károsítás. A kikelt parlagfű virágzik, pollenje szennyez a levegőt, de az allergén növények között más növények (pázsit fűfélék) virágpora is megtalálható. A tarlók hántása továbbra is időszerű, valamint a talajlazítózás is az elvégzendő feladatok között van, de bármilyen műveletet is végzünk, a talaj lezárása elengedhetetlen munkaművelet.

 

Kukorica gyapottok bagolylepke hernyó

A kukoricát nagy területen silózzák, mert már most látható, hogy elfogadható szemestermés nem terem rajta. A meghagyott területeken ismét emelkedő létszámban rajzik a kukoricamoly 2. nemzedéke, ami a csökkenő terület miatt a megmaradó táblák fertőzöttségét fogja növelni. A csapdák most 5-30 lepkét fognak hetente, de még várható emelkedés. Az amerikai kukoricabogár rajzása csökkenő, de még így is jelentős a fogott bogarak száma (170-200 db/ csapda/hét). A bogarak rágása elsősorban a csőkezdeményekre összpontosul. A legtöbb kárt a kukoricabogár mellett a gyapottok bagolylepke hernyói okozzák, melyek a csuhélevelek védelmében rágják a tejesedő szemeket. A későbbiekben ez a kártevő okozza majd a legtöbb kártételt, ezért fontos a rajzás figyelemmel kisérése.

A napraforgó az időjárási körülmények miatt 2/3-3/4 részben elvesztette élő leveleit, a tányérok érése zömmel a citromérés stádiumában van. A még asszimiláló leveleken kevés alternáriás tünet megfigyelhető, de a fertőzés nem számottevő. Szórványosan néhány tő a szklerotiniás fertőzéstől elpusztult, de ez sem gyakori. Kártevőt csak szórványosan figyelhetünk meg az érőfélben levő tányérokon.

A burgonya táblákon folyamatosan száradnak fel a növények, emiatt a burgonyabogarak károsításában is csökkenés figyelhető meg. Jelenleg különböző fejlettségű lárvákkal találkozhatunk, házi kertekben tövenként 1-3 lárva károsít. A kórokozók (Alternária) alig fertőznek, burgonyavészre csak esők után lehet számítani.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

 

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek