Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

 

Május első dekádjára megérkezett az évszaknak megfelelő, kellemesen meleg időjárás. A nappali maximum hőmérséklet általában 20 C0 körül alakult, időnként meg is haladta azt. Éjszakánként nem süllyedt a hőmérséklet 10 fok alá. Az elmúlt napokban többször is zivatargócok alakultak ki több körzetben, kiszámíthatatlan eloszlásban. Összességében sok eső nem esett, de néhány zivatargócban 20-40 mm is hullott, jéggel társulva. A talajok vízkészlete most sem gyarapodott, maradt a tartós vízhiány minden tájegységben. A magasabb hőmérséklet és a párásabb időjárás szinte minden kórokozónak és kártevőnek kedvező feltételeket teremt a felszaporodáshoz és a terjedéshez.

 

szőlő gubacsatkax

Az alma és a körte varasodás betegségének is kedvezőek a fertőzési feltételei, az erős éjszakai harmatképződés miatt továbbra is tart az aszkospóra szóródás, a növények érzékeny fenológiai fázisban vannak. A kis gyümölcsök és a fiatal levelek fogékonyak a megbetegedésre, ami ilyenkor még gyümölcselhullást is okozhat. Az almafa lisztharmat szekunder fertőzésének szintén kedvezőek a feltételei, közepes erősséggel, a hajtások mintegy 30 %-át érinti. Gyenge-közepes mértékben terjednek a vértetű első telepei, főként ott, ahol sok a törzs körüli sarjhajtás, mert itt találhatók a telelőhelyek. A zöld-és szürke almafa levéltetű után már repül az almamoly a feromon csapdákba, igaz még csak kis tömegben. A heti fogás gócosan eléri a 30-40 darabot. Erős mértékűvé vált az almástermésű növények erwíniás megbetegedésének veszélye, már minden időjárási körülmény kedvez a fertőzés kialakulásához.

 

meggy sztigmina

A csonthéjas gyümölcsű növényeken egyre gyakoribb a moníliás virág-és hajtásfertőzés tünet, mellette megjelentek a sztigminás levéllikasztó betegség levéltünetei is. Egyre több a kajszin és a szilván a levéltetves hajtásvég, ami a közvetlen szívogatás okozta kár mellett elősegíti a csonthéjas vírus-és fitoplazma fertőzés tovább terjedését. A keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly folyamatosan rajzik, üteme az időjárás alakulásától függően változó mértékű. A cseresznyelégy ugyan még nem rajzik, de a repülés várható kezdete miatt érdemes kihelyezni a sárga színű ragacsos fogólapokat a fák magasabb, napsütötte ágaira.

A szőlőültetvények szőlőatka-és nemezes gubacsatka fertőzése a melegebb napok hatására egyre erőteljesebb. Az atkafertőzésre érzékeny fajtákon érdemes egy célirányos védekezést beiktatni ellenük. Házikerti körülmények között egyre gyakoribb látvány a hajtáshervasztó darázs és a szivarsodró eszelény jellegzetes károsítása. Ha sok ilyet tapasztalunk, érdemes levágni az ilyen hajtásokat, és semmisítsük meg azokat. A tarka szőlőmoly folyamatosan és erőteljesen rajzik, készüljünk a kelő hernyók elleni védekezésre

A kelőfélben levő burgonya ültetvényekben megjelentek az áttelelt burgonyabogár imágók. Tömegük még alacsony, de célszerű a peterakás mielőbbi megakadályozása.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek