Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

 

Augusztus utolsó hetében egy afrikai eredetű forró légáramlat határozta meg a Kárpát-medence időjárását. A nappali hőmérséklet általában 30 Celsius fok feletti értékeket produkált, és éjszaka sem csökkent 20 fok alá. A hónap utolsó napján és szeptember első napján az országba betörő hidegfront kisöpörte a hőséget, bőséges csapadékot is okozva egyúttal. A lehullott eső elősegíti az őszi káposztarepce talaj előkészítési- és vetési munkáit, viszont gátolja a napraforgó betakarítást megelőző lombszárítást. A nyári betakarítású növények tarlóápolási munkáiban országszerte igen jelentős a lemaradás, gyomosak az árvakelések, sok rajtuk a betegség és a kártevő, valamint kiváló tojásrakó hely a mezőgazdaságilag is fontos bagolylepke fajok számára.

Közvetlenül a vetés kezdete előtt a repce tarlókon változatlanul erős a különböző bolhafajok és a repcedarázs álhernyó fertőzöttség. Mindez veszélyezteti a fővetésű repce állományokat, tehát növényvédelmi szempontból is fontos lenne az árvakelések mielőbbi felszámolása.

A napraforgó állományok jó része már betakarításra vár, elvégezték a területek deszikkálását. A védekezéseknek köszönhetően a betegségek okozta terméskiesés nem lesz jelentős mértékű. A legnagyobb károkat idén elsősorban az alternária, a szklerotínia és a diaporte okozta, míg a makrofominás szárfertőzés ebben az évben kisebb jelentőségű volt.

 

kukoricamoly szárban

A kukorica érése már a nyugati tájegységekben is felgyorsult, noha a felsőbb levelek még zöldek, de a csuhélevelek már száradnak. Sülevényes foltokon az alsó levelek leszáradtak. A fény-és feromoncsapdák még fogják a kukoricamoly imágókat, de számuk már csökkenő tendenciát mutatnak. A szárfertőzöttség országszerte jelentős mértékű, erről tanúskodik, hogy a szártörés nagysága már most több százalékot tesz ki, valamint a csőfertőzés mértéke is növekedett az utóbbi időszakban. A korábbi esőzések után a megrágott csővégeken, vagy pedig a kukoricamoly rágás nyomán, a szárakon is megjelent a fuzáriumos cső- és szárfertőzés. Az utóbbi napok esőzései minden bizonnyal növelni fogják a megbetegedést. Az amerikai kukoricabogár imágók még most is rajzanak és táplálkoznak, a bogarak száma főként a monokultúrás táblákon jelentős. A nyugati tájegységekben ezeken a területeken a kombinált csapdák heti fogása tág határértékkel, de 450-580 db között mozog. A hosszú rajzási periódus, a tojásrakásra kedvező időjárás és talajviszonyok előrevetítik ezeken a táblákon a jövő évi magas lárvafertőzöttséget. Mindezek mellett a gyapottok bagolylepke rajzás és a lárvák kártétele a kukoricán folyamatos, de más növényeket is érint a különböző fejlettségű hernyók rágása. A károsítás nem kíméli a szabadföldi paradicsom, a fűszer- és étkezési paprika és a zöldbab másodvetéseket sem.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák meg a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

 

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek