Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

Az elmúlt időszakban folytatódott a késő tavaszias, kellemesen meleg időjárás, melyet időnként egy-egy betörő hidegfront szakított meg. A nappalok az évszaknak megfelelően alakultak, míg éjszakánként több alkalommal is 5 Celsius fok körülire csökkent a hőmérséklet. Jelentősebb mennyiségű csapadék továbbra sem esett, így maradt az országos szárazság. A tartós csapadékhiány jelei mind több növényen mutatkoznak, az alsó levelek sárgulása, egyenetlen és vontatott kelés, növényfejlődés formájában.

búza levélsodródás aszály miatt

Az őszi árpa virágzik, a búza pedig hasban-kalászolás fenológiai stádiumban van. Az alsó levelek sárgulása általános jelenség, sülevényes táblákon növénypusztulás is megfigyelhető. A kórokozók ilyen körülmények között legfeljebb csak a mélyfekvésű, buja növényállományú táblákon okoznak erőteljesebb fertőzést, ott is inkább csak a gabonalisztharmat térnyerése a jellemző. Más kórokozók fellépése minimális mértékű. Kártevők közül jelenleg csak a vetésfehérítő bogarak és lárváik a legaktívabbak. Előbbiből 10 hálócsapásban a veszélyességi küszöbérték fölötti, 15-17 bogarat, míg a lárvákból ennél is többet, de változó mértékben, 10-25 darabot lehet hálózni. A lárvák fejlettsége, a korábbi, ingadozó bogárlétszám miatt L1-L3 között változik. A vetésfehérítő bogarak kártétele mellett még a levéltetvek meglehetősen nagy kolóniái jelentenek veszélyt árpában és búzában egyaránt. A szívogatás már a zászlósleveleken és a kalászokon jelentkezik.

búza levéltetű fertőzés

Az őszi káposztarepce elvirágzott, a becők növekedési időszaka tart. Becőormányosból és becőszúnyogból is viszonylag kevés van, elsősorban a korábbi védekezések hatására, de emelkedőben van ennél a növénynél is a levéltetvek egyedsűrűsége. A viaszszürke kolóniák főként a felső leveleken és a becőtájékon összpontosulnak.

A kukorica és a napraforgó lassan kinő a barkókártevők foga alól, mindkét növénynél a legfőbb probléma most az alapgyomirtások gyakori hatástalansága jelenti a legfőbb problémát. Az elkövetkező időszakban, ezeken a területeken az állomány gyomirtásokra kell összpontosítani. A távolabbi hetekben érdemes lesz a lehetséges növénypusztulásokra figyelni, mert a vetési bagolylepke rajzása megerősödött, és a drótféreg kártétele mellett már tavaly is sok kárt okozott a vetési bagolylepke lárvája. A bagolylepke fajok közül a fénycsapda fogásokban megnövekedett a gyapottok bagolylepke és a felkiáltójeles bagolylepke számaránya is.

A burgonya kelése a szárazság miatt egyenetlen. Az előjött burgonyabogarak rakják tojásaikat, a lárvák kelése hamarosan várható. Mellettük a levéltetvek ebben a növénykultúrában is tömegesen károsítanak, ami a közvetlen, szívogatással okozott kár mellett a burgonyavírusok terjesztéséért is felelősek. A fertőzés helyenként már most is a levelek 30 %-ra tehető.

Az Alföld középső és déli tájegységeiben, helyenként a hörcsög okoz látványos károkat, válogatás nélkül a különböző növénykultúrákban. A növények fejletlensége miatt most megsokszorozódik az okozott kár. Már hektáronként 1 db hörcsög is képes nagy károkat okozni.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák meg a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

 

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek