Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

Az elmúlt héten több-kevesebb csapadék szinte mindenhol esett az országban. Mennyisége csak némi felfrissülést eredményezett a növényeknek, a többhavi hiányt semmiképpen sem pótolja, tehát továbbra is a szárazság az úr. A tartós csapadékhiány a szántóföldi növényeken a kényszerfejlődés tünetei hozta elő, az őszi kalászosok és a repce magassága meg sem közelíti az elvárható méretet, az árpa kalászol, a repcén alig van oldalelágazás. A kötöttebb talajokon már most hatalmas repedések találhatók. A gyakori szeles időszakok mellett egyébként kellemes tavaszi idő volt, sok napsütéssel, éjszakánként 10 Celsius fok körüli minimumokkal, nappal pedig időnként 20 Celsius fok feletti maximumokkal.

búza vetésfehérítő lárva

A kalászos gabonák betegségeinek terjedése illetve a fertőzés erősödése a fent említett időjárási körülmények következtében lényeges változás nem történt az elmúlt időszakban. A gabonalisztharmat, a szeptóriás- és más levélfoltosságot előidéző kórokozók és a sárgarozsda általában gyenge fertőzöttséget okoz, de egyes mély fekvésű és buja növényállományú táblán a kórokozók ennél jóval nagyobb problémát is előidéznek. A szárazság okozta stressz hatást ilyenkor csak levélen keresztül felszívódó levéltrágyák kijuttatásával lehet némileg mérsékelni. Azokon a táblákon, ahol a kényszerkalászolás jelei mutatkoznak, már érdemes a kalászvédelemre is gondolni, illetve a meglévő levélfelületet megóvni a fertőzéstől.

A rovarkártevők jelenlétét kevésbé befolyásolják az időjárási körülmények, így a vetésfehérítő bogarak imágói ismét aktívabbak, fűhálózás alkalmával 15-20 imágó található 10 hálócsapásban. Az eddig lerakott tojások már sötét színűek, lárvakelés közeli állapotban vannak. Már vannak kikelt lárvák is, zömmel L1-L2-es fejlettségi fokozatúak, de a tömeges lárvakelés a közeljövőben várható. A friss imágó betelepedés és peterakás miatt elhúzódó kártételre kell számítani. A veszélyességi küszöbérték a levelek 20 %-án jelentkező rágáskár.

Folytatódott a levéltetvek felszaporodása, kolóniákat már a kalászkezdeményeken is látni, a növényállomány 30-50 %-a fertőzött levéltetvekkel. Észlelési szinten hálózhatók a gabonapoloskák is.

Az őszi káposztarepce igen heterogén vannak még virágzó növények, de már tart a sziromhullás és a becőképződés. A fénybogarak egyedszáma és gazdasági jelentősége lecsökkent, a repce becőormányosból is kevesebb telepszik be, 10 hálócsapással 2-3 bogarat lehet fogni, feltehetően a korábbi védekezések hatására. A becőszúnyog fertőzésnek a jelenlegi szárazság nem kedvez, nagyobb kárhoz csapadékosabb idő kellene.

A kedvezőtlen körülmények ellenére a kukorica fejlettsége 1-3 lombleveles, de eléggé heterogének a vetések. A kukoricabarkó kártétel csökkenőben, és inkább a táblaszélekre jellemző.

Ugyanez vonatkoztatható a napraforgóra is, de a most kelő vetéseket érdemes fokozottan figyelni, különösen azokon a helyeken, ahol máskor is voltak barkó károsítások.

Megkezdődött a burgonya kelése, a növényállományok zöme a kelés-1-3 levél fejlődés állapotában van. Az első burgonyabogár imágók előjöttek telelőhelyükről és keresik a burgonyát. Most átlagosan 0,5-1 bogár található növényenként, de tojásokat még nem raknak.

A korán vetett borsó vetéseken megkezdődött a virágzás. A növények öntözés nélkül rendkívül alacsonyak. A borsó levéltetvek jelentősége ilyenkor rendkívül veszélyes a növényekre, ezért rendszeres növényvizsgálatot igényelnek, a fertőzés kezdetének a megállapítására.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

 

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek