Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

 

Az elmúlt napok éjszakai fagyos időjárása nem múlt el következmények nélkül. Már világosan látható, hogy a kajszi termésének 70-100 százaléka odaveszett, de más növények is szenvedtek kisebb-nagyobb fagykárt. Az alma és a körte „királyvirágai” sérültek, a meggy és a cseresznye esetében inkább termésritkító hatása van a fagynak. A száraz március után, április első dekádja is adós a csapadékkal, ami egyelőre inkább a szántóföldi kultúrák fejlődésére van kihatással, de a csapadékhiány a későbbiekben más növényeknél is éreztetni fogja hatását.

Az elfagyott kajszin és őszibarackon a fagykárok miatt most elsősorban a moníliás hajtáselhalás elleni kezelésekre kell összpontosítani, de egyúttal gondoskodjunk a fiatal levelek egészségi állapotának biztosításáról. Ugyanez vonatkozik az őszibarackra is, kiemelve, hogy ebben az esetben még nem tudni a fagykár nagyságát. Ha az időjárás tartósan tavaszias marad és eső sem fog esni a napokban, akkor elmúlik a tafrinás levélfodrosodás fertőzés veszélye. Ahol már korábban megtörtént a fertőzés, a levelek fodrosodását eltüntetni nem tudjuk, később ezek a levelek le fognak száradni.

A szilva teljes virágzásban van. Ilyenkor rakja tojásait a virágokra a poloskaszagú szilvadarázs mindkét faja. Amennyiben a kihelyezett fehér színű ragacsos fogólapok csapdázzák a darazsakat, meg kell kezdeni a védekezést, természetesen csak szigorúan méhkímélő növényvédelmi technológiával. A védekezés során gondoskodjunk a virág- és hajtásfertőző monília elleni védelemről is.

A cseresznye és a meggy szerencsére kisebb károsodással megúszta a fagyos éjszakákat, ugyanis még csak most kezdett virágozni. A sikeres növényvédelem záloga ezeknél a növényeknél a virágzáskori többszöri kezelés a moníliás virág- és hajtásfertőzés ellen. Hatékonyan ettől az időponttól kezdve már csak felszívódó- és kontakt készítmények kombinációjával lehetséges. Csapadéktól függően a védekezéseket még sziromhullás után is meg kell ismételni.

Az alma és a körte virágzása a napokban kezdődött, fajtától függően. A varasodás aszkospóra szóródása elhúzódó a csapadék hiánya miatt, de a növények lombozata már most képes befertőződni, ha eső is fog hullani a fertőzésveszély rohamosan erősödni fog. Az idő felmelegedésével együtt a lisztharmat fertőzés erősödése várható, főként azokon a fákon, ahol a tavalyi fertőzött vesszők még a fán vannak. Ezekről a beteg vesszőkről indul az egészséges idei hajtások fertőződése, aminek a párás és meleg idő kedvez. Jelentősen aktivizálódott a körte levélbolha, az emelkedő kifejlett egyed mellett sok a tojás, sőt már L1-L2-es fejlettségű lárvák is vannak a virágokon és a levélkéken. Almafákon megkezdte a kolóniák kialakítását a vértetű. A vattaszerű pamacsok védelmében már nemcsak a fák gyökérnyakának környékén, hanem a metszési pontokon és vesszőkön is fertőz a kártevő. Addig lehet hatásosan kezelni a fákat, amíg kicsi a lombozat, mert így férünk hozzá a fertőzött részekhez.

A fák és az aljnövényzet virágzása miatt csak méhkímélő növényvédelmi technológiával permetezhetünk.

Egyes szőlőfajták fakadása is megkezdődött. A szőlőben károsító levélatka és gubacsatka elleni védekezésnek itt az ideje. Kéntartalmú gombaölőkkel vagy atkaölő készítményekkel védekezhetünk a kártevők ellen.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

 

alma lisztharmat

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek