Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

Március utolsó hetében az időjárási frontok váltogatták egymást. Kellemes nappali hőmérsékleti maximumok mellett több alkalommal is kemény éjszakai fagyok sújtották a fejlődésben előrébb tartó növényeket, főként a virágzó gyümölcsösöket. Jelen ismereteink szerint ez a hideg kevésbé érintette a szántóföldi kultúrákat, csupán a növekedés ütemét lassította.

Az őszi káposztarepce mindenütt szárba szökkent, a hidegebb idő ellenére zöldbimbós állapotú. A repce szárormányosok egyedsűrűsége a korábbi védekezések hatására a minimálisra csökkent, viszont a növények szárában kikeltek a kártevő lárvái. A károsítás hatására már jól megfigyelhető a virágszárak torzulása, időnkénti felrepedése. A kártevők közül most a repcefénybogár tömeges jelenléte ad okot az aggodalomra. A lehűlés okozta fejlődés lassulás miatt elhúzódik a repce virágzása, emiatt sok a megrágott bimbó. A rágás okozta virágsérülés termékenyülési problémákat okoz, minél lassabban kezd el virágozni a növény, annál nagyobb a fénybogarak által előidézett kár. Úgy tűnik, hogy csak többszöri méhkímélő technológiával végzett rovarölő szeres kezeléssel orvosolható a kártétel. A repcefénybogarak tömeges jelenléte mellett egyre több a bundásbogár is, bár a pitypang virágzása miatt ez a kártevő már inkább a gyepesített gyümölcsösök felé orientálódik. A repce lombozatán alacsony fertőzöttséget okozva, de jelen van a fómás megbetegedés, érdemes figyelni a kártétel alakulását, nehogy átterjedjen a növény szárára.

Őszi kalászos növényeinken a melegebb napok hatására egyre inkább terjed a gabonalisztharmat, a friss fertőzések már a növények szárát veszélyeztetik, főként az őszi árpát, mert ez a legfejlettebb állapotú. A lisztharmat mellett atipikus tünetekkel sárgarozsda és árpa törperozsdát is megfigyeltek kollégáink. A tünetek azonosítását csak laboratóriumi körülmények között lehet elvégezni. A mostani lehűlés jelenleg inkább a rozsdabetegségeknek kedvez, mintsem a gabonalisztharmat fertőzés terjedésének. A kártevők közül most a vetésfehérítő bogarak betelepedése lelassult, várják a melegebb napokat. A gabonában lévő egyedek tojást még nem raktak, érési táplálkozást folytatva hámozgatják a növények leveleit. A gabona levéltetvek szaporodása megkezdődött, miközben egyre látványosabb tüneteket produkál az ősz és az enyhe tél során is fertőző árpa sárgaság törpülés vírusa. A beteg növények már most lemaradtak fejlődésükben, a fertőzés okozta tüneteket már nem fogják kiheverni, de terjedésüket a levéltetvek elő fogják segíteni.

repcefénybogár bimbós repcén

Néhány gazda már kukoricát is vetett, ami azért nem biztos, hogy sikeres döntés volt. Az előkészített területeken, okulva a tavalyi kiugróan magas drótféreg fertőzöttségen feltétlenül indokolt elvégezni a talajlakó kártevő fertőzöttség felmérését, így indokolt esetben a vetéssel egy menetben elvégezhető a talajfertőtlenítés. A fertőzöttségi küszöbérték 2-3 darab kártevő négyzetméterenként.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek