Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

Március középső dekádjának tavaszias időjárása felgyorsította a növények fejlődését. A mandula mellett teljes virágzásban van a kajszi és az őszibarack is. A szilva fehérbimbós állapotban van, a cseresznye és a meggy zöldbimbós, az almatermésűek egérfüles állapotba kerültek, a szőlő rügyei gyapjasodnak. A múlt hét végén a Kárpát-medencébe betörő markáns hidegfront ezért tudott a virágba borult fákon nagy károkat okozni. A kifejezetten hűvös időben a megporzó rovarok sem látogatják a virágokat, így a megmaradt terméskezdemények kötődése is kérdéses.

Az éjszakai fagyok a virágok mellett károsíthatják a fiatal leveleket is, ilyenkor sokat segíthet a növények jobb kondícióba hozása foszfor és kálium levéltrágyák kijuttatásával, növénykondícionáló készítményekkel.

alma lisztharmat

A csonthéjas termésű fákon most feltétlenül folytatni kell a virág-és hajtásfertőző monília elleni permetezéseket. A virágzó és fehérbimbós állapotú fáknál elsősorban a szerves kontakt és a felszívódó hatásmódú készítmények kombinációja a hatékony megoldás, a zöldbimbós állapotúaknál (cseresznye, meggy) még a réz tartalmú készítmények sem okoznak fitotoxicitási problémákat. Sokan javasolják virágzásban is a tribázikus rézkészítményeket, illetve a rézhidroxid hatóanyagúakat, de ezen készítmények használatával inkább várjunk a virágzás végéig.

Az őszibarack esetében a moníliás fertőzés mellett a tafrinás levélfodrosodás járványveszélyét hozta vissza a hideg és csapadékos időjárás. Ez azt jelenti, hogy a felmelegedésig meg kell ismételni a permetezést, lehetőleg felszívódó készítménnyel.

Almásainkban a korábban még éretlen varasodás spórák megértek, csapadék esett, így megkezdődik az aszkospórák szóródása. A növények levelei egérfüles, azaz fogékony állapotban vannak, tehát 5 Celsius fok feletti hőmérsékleten, csapadékos időben védekezni kell, most inkább hűvös időben is hatékony készítményekkel. A fán hagyott „gyertyás” vesszők az elsődleges forrásai az almafalisztharmat fertőzésnek. A fertőzött vesszőket még most sem késő eltávolítani, mert így csökkenthető a másodlagos fertőzés kialakulása.

Jelenleg még alacsony a körte levélbolha imágók egyedsűrűsége, de megkezdődött a peterakás, sőt szórványosan már kelő lárvákat is lehet látni a bimbók tájékán. Ideje megkezdeni a védekezést, mielőtt felszaporodna a kártevő.

A gyapjas állapotú szőlő ültetvényekben most lehet hatékonyan védekezni a szőlőben károsító atkák ellen, ugyanis ilyenkor bújnak elő a rügyekből. Gyenge fertőzés esetén elegendő a kénes permetezés, nagyobb atkalétszámnál azonban atkaölő készítmények használata lehet indokolt.

A korábbi meleg idő előcsalogatta a csupaszcsigákat (kerti házatlan csiga, spanyolcsiga). Az enyhe tél nem tizedelte meg a populációt, már rágják a levélzöldségeket és a fakadó dísznövények némelyikét (harangvirág, szívvirág). Helyezzük ki a csalétket összefogásukra.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek