Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

Az év első két hónapja nem kényeztette el a mezőgazdaságot csapadék szempontjából. Az egyre másra jövő atlanti eredetű frontok a viharos szeleken kívül csak kevés esőt hoztak. Az eddig lehullott csapadék elmaradt a sokéves átlagtól, miközben az átlagosnál melegebb időben a napi párolgás 2-3 mm körül van. Belvízzel az extrém területeken kívül nem lehet találkozni, inkább poros a talajfelszín. Kemény fagy helyett nappal 10-15 fokos hőmérséklet mellett sokat sütött a nap, ami kedvezően hatott az őszi kalászosok és az őszi káposztarepce állapotára. Kedvező tápanyag ellátottságú területeken már-már buja állományokkal is lehet találkozni. Több körzetből jelezték, hogy érdemes lenne a kalászos vetéseket hengerezni a talajfelfagyás káros hatásainak megszüntetése érdekében.

búzatábla

A kedvező időjárási viszonyok napsütötte időben rendszeresen előcsalogatják a repce szárormányos imágókat. A kihelyezett sárgatálak és ragacsos fogólapok egyre több bogarat fognak, ami indokolttá teszi a kártevő elleni védekezést. Az egyedsűrűségi viszonyok pontos ismeretében lehet csak pontosan dönteni a védekezés időzítéséről. Veszélyességi küszöbértéknek tekinthető, ha a csapdák napi fogása meghaladja a 10-15 bogarat vagy pedig négyzetméterenként 3-5 bogarat látunk. Ha hálózzuk a repce állományt és 10 hálócsapás átlagában a fogás eléri a 10-20 bogarat, indokolt a védekezés. Az éjszakai lehűlés miatt most még a piretroid típusú rovarölő készítményeket érdemes használni.

Változatlanul igen aktív a mezei pocok. A bőven rendelkezésre álló zöld táplálék és a száraz idő elősegíti szaporodását, így az eddigi kolóniák mellett friss fertőzések is láthatók repcében, kalászosokban, pillangós területeken és gyümölcsösökben. A védekezést nem szabad abbahagyni!

A száraz idő egyelőre nem kedvez ugyan a kalászos gabonák gombabetegségei számára, de a bujább fejlődésű növényállományokban a gabonalisztharmat lassú terjedése figyelhető meg. A fertőzés jelenlegi szintje most még nem indokolja a kórokozó elleni védekezést, de az esős időszak meleggel párosulva felgyorsítja a fertőzési folyamatot. Most inkább rendszeresen ellenőrizzük kalászos gabonáink állapotát, hogy 10-15 százalékos állományfertőzés elérése esetén be tudjunk avatkozni. Ha hűvösebb időjárás mellé csapadék is hullana, megnőhet a sárgarozsda fertőzés veszélye, bár most még igen kevés a fertőző anyag a növények levelein. Az első rozsdatünetek megjelenésekor viszont nem szabad késlekedni a védekezéssel.

A kalászos vetések egy része a ritka állomány miatt nem rendelkezik kellő gyomelnyomó képességgel, ezeken a területeken szépen virítanak a T1-T2 életformájú gyomok, sőt a Veronica fajok virágoznak is. Itt ne késlekedjünk a gyomirtással, a talajviszonyok lehetővé teszik a permetezés végrehajtását.

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek