Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

 

A napok hosszabbodásával és a hőmérséklet emelkedésével az őszi kalászosokon és az őszi káposztarepcén már jól megfigyelhető, miként vészelték át a telet. A két kalászos közül az árpán a legjellemzőbb az alsó levelek sárgulása, míg a búzát kevésbé viselte meg a téli időjárás. A sárgulás elsődleges oka, hogy az ország területén tartós hótakaró szinte sehol sem alakult ki, a januári erőteljesebb lehűléseket védelem nélkül vészelték át a vetések. A korábban vetett őszi árpa napjainkra az enyhe napoknak köszönhetően elfogyasztotta a vetéskor kijuttatott tápanyagot, már látható, hogy éhezik. Ebben az időszakban már a helyes gazdálkodási gyakorlatnak megfelelően itt az ideje az első adag fejtrágya kiszórásának, amit a kalászosok feltétlenül meghálálnak, főként, ha gyorsan felvehető tápanyag formában kapják meg.

lucernában mezei pocok kolónia

 Ugyanez vonatkozik az őszi káposztarepce vetésekre is, melyek most még kifejezettebben mutatják a tápanyaghiány jellegzetes tüneteit. Az első fejtrágya makro elemei mellé szinte kötelező a kén mezo tápanyag kijuttatása is, ami elengedhetetlen feltétele a zavartalan tavaszi fejlődésnek.

A kora tavaszi fejtrágyázás halaszthatatlan megkezdése mellett fel kell hívni a figyelmet a növényvédelmi problémákra is.

Már az ősz folyamán is látható volt a mezei pocok erőteljes aktivizálódása az évelő pillangós területeken, az őszi kalászos és repce vetésekben. Tekintettel arra, hogy a hosszúra nyúlt ősz és az enyhe tél, valamint a kevés hó illetve más csapadékforma alig gátolta a kártevő téli szaporodását valamint pusztulását, a kötöttebb és magasabb fekvésű területeken nagy foltokban pusztítja a vetéseket a mezei pocok. A veszély másutt is fennáll, mert jelenleg még viszonylag kevés a belvízzel elöntött terület, ami gátolná a kártevő szaporodását. Szükséghelyzeti engedéllyel jelenleg is gyéríthető a mezei pocok, ám az igen szigorú kezelési feltételeket minden felhasználónak be kell tartania. Elengedhetetlen a vadásztársaságok bevonása a mezei vadak távoltartásában, mert az őzek, szarvasok és nyulak előszeretettel tartózkodnak jelenleg is a vetéseken.

Az elmúlt napok felmelegedése előcsalogatta téli nyugalmi állapotából a repce szárormányos imágókat. Jelenleg ugyan még nem sok látható belőlük, de minden bizonnyal a többi is startra készen áll a károsításra, illetve a tojásrakásra. Tömeges megjelenésük 13-15 0C-tól várható, de a rajzás megfigyelésére szolgáló sárga ragacsos fogólapokat és a sárgatálakat elő lehet készíteni. Jól időzített védekezéssel sok szárkárosítást lehet megelőzni.

 

 Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek