Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

A károsító helyzet alakulása és várható következményei

12. Almatermésű gyümölcsfélék

Legnagyobb felületen termesztett gyümölcsfélénk számos gondja mellett a növényvédelmi kihívások sikeres megoldása pozitív irányban befolyásolhatja a termelés eredményességét. Az idetartozó növények (alma, körte, birs) betegségei és kártevői 2019-ben is számtalan problémát okoztak. Az előforduló károsítók időrendi sorrendben az időjárás alakulásától függően változó intenzitással jelentkeztek. Az enyhe tél miatt a betegségek és kártevők jól teleltek, az áttelelő populációban lényeges pusztulást nem lehetett tapasztalni. A korai kitavaszodás és felmelegedés a korai időszakban jelentkező károsítók gyors megjelenését tette lehetővé.

A kifakadó almán rövid időn belül megjelentek a levélpirosító almafa levéltetű első egyedei, majd a kipirosodott apró levelek, fonákukon a szívogató tetvekkel.A hajtásokon szívogató egyéb levéltetvek folyamatos kártételét különösen segítette a májusi párás meleg időjárás, és a kártétel csak a hőségnapok megérkeztével csökkent elviselhető mértékűvé. A körtén a körtelevél bolha szintén korán kezdte károsítását, mert az első egyedek korábban keltek a megszokottnál. Aki elmulasztotta a lisztharmattal fertőzött „gyertyás” vesszők metszéskori eltávolítását, ott a primer fertőzés igen korán további, szekunder megbetegedést okozott. A lisztharmat fertőzésnek kedvező száraz és meleg áprilisi járványt májusban a baktériumos tűzelhalás váltotta fel, mely több hullámban fertőzte fajtaérzékenységtől függően mindegyik almafélét, nem kímélve az idetartozó dísznövényeket sem. A járványos időszak egészen a csapadékos időszak végéig eltartott. A lisztharmatos időszakot az alma-és körtevarasodás váltotta fel, kezdetben levél, majd gyümölcsfertőzést okozva, egészen a szüreti szezon kezdetéig. A késői varasodás fertőzés helyenként tárolási problémát is okozott.

Alma lisztharmat

Az almamoly és a keleti gyümölcsmoly első egyedei már áprilisban megjelentek és folyamatosan, változó intenzitással repültek a csapdákba. Emiatt a növényvédelmi kezelések szinte mindegyikénél ezt számításba kellett venni, máskülönben erős molyfertőzés alakult ki a szüret idejére. A magas molyfertőzés és a sodrómolyok okozta sebzések hatására 2019-ben a moníliás gyümölcsfertőzés is nagy károkat okozott. Ennek nyomai még most is szem előtt vannak a fákon, gyümölcsmúmia formájában.

alma vértetűvel

Külön ki kell emelni az almafa vértetű fertőzés idei, különösen magas szintjét, mely ellen jelenleg hatékonyan csak az alapos télvégi lemosó permetezés és néhány állomány védelemre engedélyezett készítmény áll rendelkezésre. Amikor záródik az almafák lombozata, azonnal megkezdődik a kártevő felszaporodása, mert a készítményeket nem lehet eljuttatni a lombkorona belsejébe.

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek