Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

 

Bár már november első hetében járunk, az időjárás mintha tudomást sem venne róla. A nappali hőmérséklet rendre meghaladja a 200C-ot, és éjszakánként sem kell a fagyoktól tartani. Az októberi aszály után némileg javult a csapadékhelyzet, de még messze járnak a talajok az optimális nedvességtartalomtól. Bár a növények egy része már megszabadult levélruhájától, sok dísznövény még most is díszít virágaival.

 Kártevőből egyre kevesebbet látni, a növényorvos munkáját segítő fénycsapdák október végével befejezték működésüket. Az év folyamán a fogási adatok alapján számtalan kártevő rajzási adataival lettünk gazdagabbak, aki figyelemmel kísérte a rajzásdinamikai görbéket, az sikeresen vehette fel a harcot a kártételek csökkentése érdekében. Minden év szolgál megszívlelendő tanulságokkal, hiszen soha nincs két egyforma esztendő a növényorvoslásban. A téli időszak általában a következő évre való felkészüléssel telik el. Ekkor van lehetőségünk kielemezni, hogy az elmúlt szezonban mit csináltunk helyesen, mi az, amiben vétettünk a termesztés során. A növényvédelem természetesen nem csupán permetezésből áll, ennél sokkal tágabban kell értelmezni a növényorvoslás fogalmát. Ökonómiai kutatások elemzése során kiderült, hogy a sikeres és gazdaságos növénytermesztéshez a növényvédelem csupán 30-40 %-os arányban felelős. Legalább ekkora arányt képvisel a megfelelő vetőmaghasználat és a talajadottságok, és természetesen a megfelelő vízgazdálkodás. Az egyes tényezők szoros összefüggésben támogatják vagy csökkentik egymás hatását, tehát a körülményekhez megfelelően adaptált agrotechnika megalapozza a sikeres növényvédelmet.

almafa vértetű

Visszatérve a kertészkedés területére, már a tél folyamán kezdjük meg a felkészülést a jövő évi növényvédelemre. Mindehhez ismernünk kell talajaink tápanyag ellátottságát, károsító fertőzöttségét. Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota. Ha sok a megrágott sárgarépa, petrezselyem, cékla vagy a már korábban betakarított burgonya, érdemes a jövő évi szezont talajfertőtlenítéssel kezdeni.

A téli metszés előtti átvizsgálás során gyorsan kiderül, hogy mennyire fertőzöttek a fák pajzstetűvel, atkatojásokkal, vértetűvel vagy pedig a lisztharmatos vesszők felismerése sem ördöngös feladat, még laikusok számára sem. A lehullott lombon most még megismerjük a levélbetegségeket, így a varasodás, levéllikasztó betegség, gnomónia, vörösfoltosság, és még sok más kórokozó tünetét. A fák vesszeire rászáradt moníliás múmiák arról árulkodnak, hogy sok volt a molykártevő, és jobban kell időzíteni a védekezést ellenük.

A felsorolt jelenségek csupán egy részét teszik ki a hatékony védelemre való felkészülésnek. A lényeg abban rejlik, hogy adjuk meg növényeinknek mindent az optimális fejlődéshez, és ebben az esetben kevesebb növényvédelemmel is sikereket érhetünk el, ha viszont muszáj permeteznünk, azt a kártevők előrejelzésére alapozottan végezzük.

 

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek