Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

 

Az elmúlt időszakban tovább folytatódott a csendes, nagyobb időjárási frontoktól mentes időjárás. Jelentősebb mennyiségű eső sehol sem esett, a kisebb esők pedig nem zavarták az őszi mezőgazdasági munkákat. A korábban learatott napraforgó táblákon folyik a talaj előkészítése az őszi kalászosok vetéséhez. A forgatás nélküli talaj előkészítést nehezíti, hogy a nagy szártömeget csak szárzúzással és többszöri tárcsázással lehet eltüntetni a talaj felszínéről. A kukorica betakarítása egyre nagyobb erőkkel folyik, a száraz idő kedvez az aratásnak. A nagyobb őszi esőzések elmaradása miatt eddig alacsonynak mondható a kukorica csőfuzáriózis fertőzés.

A fény- és feromon csapdák fogási adatai is jelzik, hogy közeleg a növényvédelmi szezon vége. A szántóföldi- és kertészeti növénytermesztés szempontjából fontosabb kártevőkből a csapdák már csak néhány egyedet fognak. A heti fogásokban még a gamma bagolylepke, a vetési bagolylepke és a kukoricamoly bukkan fel, de alacsony létszámuk miatt már nem tudják a növény egészségügyi helyzetet befolyásolni.

Őszi káposztarepce táblákon keveset változott a helyzet. A kártevők áttelepülése tovább folytatódik a zöldítés céljából elvetett keresztesvirágú növényekről a repce táblákra. Emiatt a vetések zömét már több alkalommal rovarölő szeres kezelésben kellett részesíteni a nagyobb repcebolha és repcedarázs kártételek elkerülése érdekében. Az augusztus végén - szeptember elején elvetett és esőt is kapott vetések zöme fejlődésben eljutott a regulátoros kezelés optimális időpontjához. Egyre több a 6-8 kiterült leveles fejlettségű növényállomány, amelyek permetezésével nem szabad várni, nehogy túl erősen menjenek a növények téli nyugalomba. Inkább a repce gyökérzete és gyökérnyaki része erősödjön, ami kedvező a zavartalan kitelelés szempontjából.

kukoricamoly kártétel száron

A kukorica aratásakor nagyon fontos a szármaradványok minél tökéletesebb felszecskázása és apró darabokra történő zúzása, ugyanis a kukoricamoly a szártövi részen telel át, hernyó alakjában. A minél tökéletesebb aprítással lehetőség nyílik ennek megakadályozására. Erre a munkaműveletre az idén is nagy szükség van, látva, hogy az országos moly fertőzöttségi adatok 35-40 százalékos tő fertőzöttségi adatokat mutatnak. Vannak még gazdaságok, akik az aratás után elfelejtkeznek a további munkaműveletekről, és még tavasszal is ágaskodó kukoricaszárat látni földjükön. Ezek a területek lesznek kiinduló forrásai a jövő évi kukoricamoly fertőzésnek.

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona levéltetű egyedek. A mostani idő igen kedvező a levéltetű kolóniák gyors kialakulásához, ezért ajánlatos figyelemmel kísérni a fertőzés alakulását, főként az elvetett táblák szegélyeiben. A levéltetvek betelepedését jól követhetjük sárgatálak vagy ragacsos fogólapok kihelyezésével.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

 

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek