Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

 

Szeptember utolsó napjaiban tovább folytatódott a csendes, mérsékelten meleg, száraz időjárás. A kellemes időt csak időnként zavarta meg néhány, kevés csapadékot hozó felhő. A betakarításra kedvező idő miatt időarányosan jól haladnak a munkák. Az időjárás most inkább a rovarkártevőknek kedvez, de több fajnak már jelentősen csökkent az aktivitása. A gyümölcsmolyok már csak elvétve repülnek a szex- és feromon csapdákba.

A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska aktivitása továbbra sem csökken, még most is fellelhető valamennyi fejlődési alakja. A szívogatásuk nyomán jelentkező tünetek miatt nagyok a károk a paprika és a paradicsom termésben. A torz és kifoltosodott bogyók piaci szempontból értéktelenek, ezért eladhatatlanok. Nagyon sok a gyapottok bagolylepke hernyók által belülről megrágott paprika és paradicsom is. A rágás nyomán a száraz idő ellenére egyre több a szürkepenészes bogyó, illetve más sebfertőző gomba okozta termésrothadás.

nyugati levéllábú poloska

Az örökzöld dísznövényeken, főként a lucfenyők tobozán igen sok a nyugati levéllábú poloska, mely szívogatásával már most nagy károkat okozott. Ne lepődjünk meg, ha a lakásokban ezzel a kártevővel is találkozunk mostanában a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloskák társaságában, mert ez a rovar is előszeretettel telel fűtött helyeken.

További bosszantó hír, hogy a szüretre váró szőlőültetvényekben tömegesen jelentkezik a fürtökbe bújva a harlekin katica. Most itt találja meg táplálékát, de a mustba jutva kellemetlen mellékízt ad a szőlő levének. Telelésre ez a rovar is védett helyre fog igyekezni az időjárás hűvösebbre fordultával.

A selyemfényű puszpángmoly még most is rajzik, bár repülése már korántsem olyan aktív, mint korábban. Az időjárás még lehetővé teszi a lárvák kelését és a buxus lombozatának károsítását, de ez a rágás már korántsem lesz olyan feltűnő, mint a szeptember elején kikelt hernyóké. A kártevő hernyó alakban telel, tavasszal még károsítani fog.

ázsiai márványos poloska szedren

A legfrissebb információk szerint rendszeres, a kártevő rajzási dinamikájához igazított, többszöri védekezéssel jelentősen csökkenthető az idén katasztrofális mértékű nyugati dió buroklégy kártétel. A védekezésnél azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a felhasznált növényvédő szer maradéka nehogy feldúsuljon a dió termésében. A kártevő egyébként még most is repül, sokat fognak belőlük az előrejelzésre kihelyezett ragacsos sárga fogólapok. A már korábban észlelt tömeges lombhullás után több helyen ismét kihajtottak a diófák, hasonlóan a vadgesztenyéhez. Ez a jelenség a fa tartalék energiáit használja el, így a jövő évi termés rovására fog menni.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

 

 

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek