Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

 

Rengeteg csapadékkal adós a „természetfelelős”. Az év első három hónapjában országos szinten is mindössze 50-60 milliméter eső esett. A téli hónapokban, hó formájában sem hullott elegendő mennyiség, így napjainkra már fél évnyi a talajok nedvességhiánya. A munkagépek nyomán úgy porzik a talaj, mint aratás idején. A növényeken még nem látszanak aszálytünetek, de csekély felvehető víz miatt igen vontatott az őszi kalászos és a repce növekedése. Az árpán ugyan már látszanak a „sásosodás” jelei, de még táblán belül is igen heterogén a fejlődés. A napokban megkezdődött a repce szárba indulása, de a növények mérete meg sem közelíti az ilyenkor megszokottat. A repce főszárán már megjelentek az első virágbimbók is.

A jelenlegi, száraz és átlagosnál melegebb időben a repcefénybogarak kiéhezetten várják a táplálékul szolgáló virágport. A táplálék eléréséhez kirágják a bimbókat, hogy hozzáférhessenek a repce porzóihoz. Közben megsérül a virág bibéje is, ami a bimbó lehullásához vezet, így alakul ki a hiányos virágzat. Az alacsony éjszakai lehűlés ellenére, napos időben már most is tömegesen látogatják a fénybogarak a zöld bimbókat. Ha most jönne némi csapadék, a növények fejlődése is felgyorsulna, megkezdődhetne a virágzás, kártétel nélkül jutnának virágporhoz a repce fénybogarak. Addig is rendszeresen ellenőrizzük az állományok fénybogár fertőzöttségét, mert napok alatt tetemes kárt képesek okozni a bogarak. A fénybogarak mennyiségét hálózással, vizuális megfigyeléssel, sárga tálakkal és sárga vagy fehér ragacsos fogólapokkal egyaránt ellenőrizhetjük. Ha a tálcsapda 2-3 naponként 20-30 bogarat fog, vagy pedig hálózással, hálócsapásonként 2 vagy több bogarat fogunk, ideje megkezdeni a védekezést. Ha vontatott a virágzás, nagyobb kártétellel kell számolni. Védekezéskor szigorúan figyelemmel kell lenni a méhkímélő növényvédelmi technológia egyre szigorodó szabályaira! Teljes virágzásban már felesleges a fénybogarak elleni védekezés, mert akkor már nem okoz kárt.

repce fénybogár

Őszi kalászos gabona állományokban eddig még nem okoztak jelentősebb kárt a gombabetegségek. A száraz és viszonylag meleg idő csupán a gabonalisztharmat kórokozójának kedvez. Más betegségek fellépése esetleges. Alig találni a levélfoltosságot előidéző gombák tüneteiből, valamint egyik gabonarozsda sem fordul elő. Nagyobb mértékű kártételre az időjárás gyökeresen csapadékosabbra fordulásáig nem is lehet számítani.

Figyelni kell viszont a vetésfehérítő bogarakra, mert betelepedésük üteme erősödni látszik. Fűhálózással ellenőrizzük létszámviszonyaikat, ha 10 hálócsapásban 8-10 bogarat találunk, indokolt lehet a táblák szegélykezelése. Fokozottan figyeljük a most kelő tavaszi árpát és zabot, mert a vontatott növekedés miatt, itt nagyobb a kártételi veszély.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

 

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek