Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

 

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja. Az őszi káposztarepce és az árpa, búza vontatottan hozza friss leveleit, nehezen változik át a határ képe a téli kifakult levelekről üde zöld, tavaszi színre. A 100 mm-t meghaladó vízhiány a nyugat-dunántúli térség kivételével, szinte az egész országra jellemző.

Növényvédelmi szempontból a szárazság a kórokozók számára egyáltalán nem kedvező, így a most fejlődő fiatal levelek egészségesek. Ahhoz, hogy az ősszel kialakult fertőzés pépes legyen átterjedni az idős, esetleg elhalt lombozatról, tartósan csapadékos időszakra lesz szükség, pedig a jelenlegi hőmérsékleti viszonyok már lehetővé tennék a kórokozók inkubációját. Az is igaz, hogy az őszi időjárás sem tette lehetővé a betegségek erős felszaporodását, tehát erősebb fertőzési nyomás kialakulásához, még kellően csapadékos idő esetén is huzamosabb időre lesz szükség. A legszárazabb térségekben a későn elvetett árpa és búza bokrosodása még el sem kezdődött, félő, hogy további csapadékhiány miatt a bokrosodás el is maradhat, helyette egyenesen szárba indulnak az őszi kalászos vetések.

A vontatottan növekvő repcét már hetek óta károsítja a becőormányos, a kártétel veszélye folyamatosan fennáll továbbra is. A védekezések ellenére a betelepedés folyamatos, ezért még mindig időszerű a sárgatálas és sárga ragacsos fogólapos megfigyelés. Arra kell ügyelni, hogy a csapdázásra használt eszközöket szükség szerint emeljük a növények magasságához.

Figyeljünk a mezei pocokra is, mert a szárazság kedvez szaporodásának a ruderális területeken, évelő pillangósokban, valamint a kalászos gabona területeken, de sajnos nem kivétel a bolygatatlan gyümölcsös és szőlő ültetvény sem.

A napokban már várható a vetésfehérítő bogarak megjelenése is. A kártevő bogár alakban telel át az erdőszélek, fasorok, mezővédő erdősávok avarjában, és innen telepszik be a kalászos gabona táblák szegélyeibe. A betelepedő bogarak táplálkozása akkor válhat veszélyessé, ha fűhálózással 10 hálócsapásban 8-10 imágót találunk. Ilyenkor érdemes a vetések szegélyeit az erre engedélyezett rovarölő szerek valamelyikével lekezelni, lehetőleg még a peterakás kezdete előtt.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

 

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

búza vetésfehérítő imágó

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek