Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

                                                    

A tavaszodás egyre biztosabb jele, hogy megjelentek a mezőgazdasági traktorok a határban. Bár még talajmunkát nem lehet végezni, de a tavaszi fejtrágyázás már megkezdhető. Az őszi árpa- búza és káposztarepce vetések jelenlegi állapota alapján indokolt az elhasznált nitrogén újbóli adagolása a felvehető állapotú ( NO3) nitrogén hatóanyagú szilárd műtrágyával, vagy folyékony formában a lombozaton keresztül.

Az őszi utolsó állapotfelmérés óta országos szinten a növény egészségügyi állapotban túl sok változás nem történt. A viszonylag normális lefolyású telelés hatására téli kifagyásról csak kevés helyről érkezett hír, mely azt jelzi, hogy extrém hideg csak elvétve fordult elő az ország szántó területein. A most látható lilás színt mutató repce és kisárgult kalászos vetések február végén normális állapotnak tekinthetők, de emiatt is fontos az időbeni nitrogén fejtrágyázás. Belvízzel elöntött vetések csak a mély fekvésű vízfolyások közelében találhatók, szerencsére a téli hó adagok fokozatosan olvadtak el, és a kevésbé átfagyott talajok könnyedén befogadták a hólevet és az esőket.

Tél beállta előtt néhány komolyabb gócot leszámítva, nem alakult ki veszélyességi szintet meghaladó mezei pocok fertőzés, az is inkább a ruderális területeket és az évelő pillangós vetéseket veszélyeztette. Őszi káposztarepcében, árpában és búzában inkább a szegélyfertőzés volt a jellemző. A pocokkal fertőzött gócokban a talajok inkább száraz, mint nedves állapota miatt kártevő pusztulás nem következett be, ezért az első leendő alkalommal célszerű felmérni a mezei pocok fertőzöttséget. Az őszi veszélyességi küszöbértékhez viszonyítva már 100 m2- ként 1 db lakott járat is okozhat meglepetést.

Őszi káposztarepcében a nappali 10 0C- feletti hőmérséklet elérése miatt tegyük ki a vetések szegélyébe a sárgatálakat vagy pedig a sárga színű ragacsos fogólapokat, mert a repce szárormányosok megjelenése napos időben várható. Nagyon fontos a kártevő elleni első védekezés pontos időzítése, mert komolyabb szárfertőzést csak az imágók elleni kezeléssel küszöbölhetünk ki. Hűvösebb időben inkább piretroid típusú készítményeket használjunk, mert más hatóanyagok ilyenkor kevésbé hatékonyak.

Őszi kalászos táblákon, a tél folyamán elhalt leveleken még felismerhető a betelelés előtt kialakult sárgarozsda, levélfoltosság és lisztharmat fertőzés, de a megbetegedés nagyságában igen jelentősek az eltérések a vetések fejlettségében tapasztalható különbségek miatt. Minden esetre fontos lesz figyelni az első tavaszi levélkék fejlődését, mert indokolt esetben az első tünetek megjelenésére időzített védekezéssel megelőzhető egy korai járvány kialakulása. A tavaszi hideg és csapadékos időjárás a felsorolt kórokozók közül elsősorban a sárgarozsda fertőzés számára lehet kedvező.

Részletes növényvédelmi előrejelzéssel a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon találkozhatnak.

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek