Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Napraforgó légi deszikkálása 2023-ban


Magyarországon éves szinten átlagosan 50-100 ezer hektáron végzünk légi úton napraforgó állományszárítást, függően az adott év vetésszerkezetétől, az időjárási viszonyoktól, illetve a légi növényvédelmet végző vállalkozások kapacitásától. Ezen munkák java részét indokolt valamilyen dikvát-dibromid hatóanyagú szerrel végezni, a kezelés gyorsasága, hatékonysága és az esetlegesen a napraforgót támadó gombabetegségek megjelenése. Sok esetben a termény felvásárlója is előírja a dikváttal történő deszikkálást. Ameddig a dikvát-dibromid hatóanyag rendelkezett Európai Uniós engedéllyel, addig napraforgó kultúrában légi kijuttatási engedélye volt a kifejezetten légi permetezésre kifejlesztett Reglone Air, Dessicash 20 SL, illetve Solaris nevű készítményeknek. A hatóanyag engedélyének visszavonását követően, a légi permetezéseket a Nébih által évről-évre kiadott, szükséghelyzeti engedély alapján tudjuk elvégezni. A 2023-ban kiadott szükséghelyzeti engedély nem tartalmazta a légi kijuttatást, mely problémát a megrendelőink már az engedély kiadásakor jelezték felénk.

Számos esetben indokolt a légi kijuttatás, mivel előfordulhat, hogy az állomány túl magas, vagy összedől, így nem megoldható jelentős károkozás nélkül a földi permetezés. Ezen kívül a domborzati viszonyok miatt is sok helyen földi úton nem kezelhető egy terület. A földi permetezőgépek kapacitása is korlátozott, főleg az augusztusi napraforgó permetezési időszakban, és mivel légi úton gyorsan lehet védekezni (egy légijármű teljesítménye, a körülményektől függően napi 300-600 hektár), ez is alátámasztja a légi kijuttatás szükségességét.

Az idei szükséghelyzeti engedély módosítása a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetségének (MERÉSZ) kérésére már május végén elkezdődött, erre felkértük Jordán Lászlót és cégét, a J-ÓBOR AGRO KFT-t, aki a növényvédőszer engedélyeztetésben és a hatóságokkal történő kapcsolattartásban rendkívül nagy tapasztalattal rendelkezik, szakmai segítsége elengedhetetlen volt az engedélyezés végrehajtásához. A Növényorvosi Kamara támogatásával és a MERÉSZ vezetőségének részvételével, személyes megbeszélésen vettünk részt augusztus elején az Agrárminisztériumban, ahol a Nébih és az Agrárminisztérium képviselőivel megvitattuk az engedélyezés lehetőségét. Ennek eredményeképpen a fent említett három dikvát hatóanyagú szer megkapta az idei évre szóló szükséghelyzeti engedélyt légi kijuttatásra is.

Pontos számokkal még nem rendelkezünk, az adatok begyűjtése folyamatban van, jelenlegi becsléseim szerint az idei szezonban napraforgó állományszárításban légi úton összesen 20-25 000 hektárt kezeltek a légi permetezéssel foglalkozó vállalkozások. Saját vállalkozásomban megközelítőleg 5000 hektáron végeztünk légi úton napraforgó állományszárítást az idén, megrendelőink minden esetben nagyra értékelték, hogy lehetőségük volt a légi kijuttatásra.

Az engedélyezési folyamatban való részvételért köszönet illeti a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarát, külön Komáromi Lilla főtitkárt, Jordán Lászlót a J-ÓBOR AGRO Kft. részéről, illetve a Nébih és az Agrárminisztérium szakembereit.

Urbán Gergely

MERÉSZ

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek