Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Közlemény - az akasztói vízszennyezés


Az Akasztón történt ivóvíz ellátást biztosító kút növényvédő szerrel történt szennyeződése rávilágít a Növényorvosok és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tevékenységének a fontosságára.

A magasan képzett magyar növényorvosi kar és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara mindent megtesz az ilyen szennyezések megelőzése érdekében. Erre kiváló példát jelent, hogy 2022-ben az Innovációs és Technológiai Minisztérium anyagi támogatásával a növényorvosok és a Növényorvosi kamara munkájának köszönhetően 283,9 tonna olyan potenciális veszélyt jelentő lejárt szavatossági idejű, illetve visszavont engedélyű, forgalomból kivont növényvédőszert kutatott, fel, és semmisíttetett meg., amelyek közöl bármelyik okozhatott volna az akasztói esethez hasonló, vagy még súlyosabb problémát is. Példaként elég megemlítenünk, hogy egy elhagyott tanyán találtunk jelentős mennyiségű humán toxikológiai szempontból is erősen mérgező növényvédő szert, amely azóta elszállításra és megsemmisítésre került.

Sajnos valószínű, hogy még mindig jelentős mennyiségű forgalomból kivont, lejárt szavatossági vagy illegális tevékenységből, importból származó növényvédő szer lehet az országban, aminek a felderítésére, és begyűjtésére, és megsemmisítésében egyaránt kérjük a kormányzat és a lakosság segítségét. Jelenleg sajnos a források nem állnak rendelkezésünkre a megsemmisítéshez, azonban az információk begyűjtésére fontos feladatként tekintünk. Kérjük, aki ilyen elhagyott potenciálisan veszélyes növényvédő szerekről tud, jelezze azt a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területei szervezeteinek.

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek