Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Figyeljünk a megbújó parlagfűre !


Figyeljünk a megbújó parlagfűre !

 

A parlagfű kelése szempontjából meghatározó az áprilisi, májusi csapadékmennyiség. Az elmúlt hetekben lehullott csapadék hatására a parlagfű tömeges kelése figyelhető meg az amúgy is ritka, a szárazság miatt alacsonyabb gabonákba. Mivel a gabonák a száraz tavaszi időjárás miatt gyengén bokrosodtak nem képesek a parlagfüvet kordában tartan, elnyomni ezért már állományban fölé nőnet a parlagfű. Célszerű ezért a gabona területek fertőzöttségét megvizsgálni és amennyiben még a fenológia lehetővé teszi védekezni.

A gabonában megjelenő parlagfű                                                        fotó: Nagy László

 

A gabonában megjelenő parlagfű                                                        fotó: Nagy László

 

Napraforgó kultúrában a parlagfű elleni védekezésre szükséghelyzeti engedélyt kapott az idén először a Viballa nevű gyomirtó szer, amely a napraforgó 6 leveles korától a csillagbimbós állapotig használható a 6-8 leveles parlagfű ellen hagyományos és herbicid toleráns fajtákban egyaránt. A megvásárlás és a felhasználás feltétele az előzetes regisztráció a forgalmazó honlapján: https://my.corteva.com/viballa

illetve bejelentési kötelezettség a kezelés időpontjáról a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalába. A szükséghelyzeti engedély május 1. napjától július 31. napjáig érvényes.

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek