Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

FELHÍVÁS - a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara országos felmérése lejárt szavatosságú növényvédőszer-készletekről


FELHÍVÁS

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara országos felmérése lejárt szavatosságú növényvédőszer-készletekről

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara 2022-ben nagyszabású országos akció keretében közel 300 tonna lejárt szavatosságú növényvédő szer begyűjtését, szakszerű elszállítását és ártalmatlanítását szervezte meg és bonyolította le. A projekthez szükséges forrást az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatása biztosította.

Bár a korábbi begyűjtési és megsemmisítési akció sikeres volt, tagságunktól rendszeresen érkeznek információk, melyek szerint időről időre kerülnek elő régen lejárt felhasználhatósági idejű vagy visszavont hatóanyagú készítmény tételek.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara továbbra is kiemelt ügynek tartja természeti környezetünk védelmét. Ezért 2024. januárjában felvettük a kapcsolatot az Energiaügyi Minisztérium Hulladékgazdálkodási és Koncessziós Főosztályával, azzal a kéréssel, hogy amennyiben van rá lehetőség, támogasson egy ismételt országos begyűjtési és megsemmisítési akciót. Az EM megkeresésünkre pozitív választ adott, azonban az egyeztetések folytatásához szükséges ismernünk az akció várható költségeit. A költségek megállapításához a fel nem használt növényvédőszer-készletekről olyan információkkal kell rendelkeznünk, mint azok származási ideje, tárolási helye, milyensége és mennyisége.

Ezen információkat a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara egy online kérdőíves felmérés keretében gyűjti. A kérdőív az Európai Bizottság által üzemeltett EU Survey szolgáltatás felületén érhető el 2024. február 29. 24:00 óráig az alábbi linken:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/NMNK_2024_evi_felmerese

Az online kérdőív egyszerűen, néhány perc alatt kitölthető. A kitöltéssel kapcsolatban felmerülő kérdésekre választ kap a jelen felhíváshoz mellékelt Kitöltési útmutató c. dokumentumból. A Kitöltési útmutató az online felületen is elérhető. A kötelezően megadandó személyes adatokat a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara a felméréshez tartozó Adatkezelési tájékoztatóban (elérhető az online felületen, illetve a https://magyarnovenyorvos.hu/ weboldalon) ismertetett célokból gyűjti és kezeli, azokat harmadik félnek tovább nem adja.

Hangsúlyozni kívánjuk, hogy a felmérés elsődleges célja az, hogy a készletekről olyan mélységű információkkal rendelkezzünk, melyek alapján a begyűjtés, az elszállítás és a szakszerű ártalmatlanítás költségei megtervezhetőek, ezen költségek ismerete feltétel a támogatás igényléséhez. A felmérés másodlagos célja, hogy a támogatás elnyerése esetén a készletek begyűjtése és elszállítása megszervezhető és lebonyolítható legyen. A készletekért felelősöket semmilyen hatósági szankció nem fenyegeti a felmérésben való részvétel esetén, ezért kérünk minden érintettet a kérdőív kitöltésére! Az akció megvalósulása esetén a már fel nem használható és lejárt szavatosságú készletek összegyűjtése és szakszerű megsemmisítése a felmérésben részt vevők számára díjmentes! A személyes adatok és információk az akció megszervezéséhez és lebonyolításához feltétlenül szükségesek. Az országos akcióhoz szükséges támogatás elnyerése esetén a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi koordinátorai lépnek majd kapcsolatba a felmérésben adatot szolgáltatókkal.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara a felmérés alapján készült, személyes adatokat nem tartalmazó statisztikákat legkésőbb 2024. március végéig a https://magyarnovenyorvos.hu/ weboldalon közzé teszi. A felmérésben részt vevők az általuk megadott e-mail címen folyamatosan tájékoztatást kapnak az akcióval kapcsolatos további tudnivalókról.

Ezúton kérek minden érintettet, éljen a lehetőséggel, vegyen részt felmérésünkben!

Tegyünk együtt környezetünk védelméért és a mezőgazdaság társadalmi megítélésének javításáért!

Üdvözlettel:

Hunyadi István

elnök

Magyar Növényvédő Mérnöki és


Növényorvosi Kamara

Budapest, 2024. február 4.

Adatkezelési tájékoztató NMNK 2024. évi felmérése - lejárt szavatosságú növényvédőszer-készletek

Kitöltési útmutató

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek