Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Dikvát-dibromid hatóanyag felhasználása AKG-ba bevont területeken


A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara az idei évben is kérelmezte két diquat-dibromid hatóanyagú készítmény, a Dessicash 20 SL és a Solaris készítmények deszikkálás célú szükséghelyzeti felhasználását. A kérelmeket az engedélyező hatóság befogadta és a készítmények szüksgéghelyzeti engedélyt kaptak.  A napraforgó deszikkálási időszakához közeledve merült fel a kérdés, a hatóanyag felhasználható-e AKG-ba bevont területeken?

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara nevében 2023. augusztus 16-án kelt levelemben kértem a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságát vezető Papp Zsolt György helyettes államtitkár urat, hogy a hatóság kamaránk számára állásfoglalást adjon a hatóanyag felhasználásával kapcsolatban.

Az alábbiakban idézem a 2023. augusztus 21-én kelt, kamaránkhoz postai úton eljuttatott (kézhezvétel dátuma szeptember 5.) hivatalos válasznak a kérdés szempontjából releváns részét: 

"Az Ön által említett diquat-dibromid hatóanyag nem található meg a 2023. évi AKG-ra vonatkozó listán, így a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága — a szükséghelyzeti engedélyben foglalt feltételek mellett — nem emel kifogást a diquat-dibromid hatóanyagot tartalmazó készítmények AKGs területeken történő felhasználásával kapcsolatban."

Hunyadi István

elnök

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek