header


 

 

 

 

Új kihívások a parlagfű elleni védekezésben

 

A parlagfű az egyik legalkalmazkodóbb és legjobban elterjedt magról kelő kétszikű növény ezért napjainkban ma már nincs az országnak olyan pontja ahol ne lenne megtalálható. Az utóbbi években alkalmazkodó képességének egy új arcát is megmutatta, ugyanis magyar gyombiológusok egy korábban virágzó az eddig ismert virágszerkezettől eltérő változat megjelenését tapasztalták melyet Ambrosia artemisiifolis var. artemisiifolia –ként azonosítottak. Az előbb említett változat az idén már június első napjaiban több megyében is virágzott, szerencsére (egyelőre) parlagfű állományok 3-5%-ban lokálisan fordul elő. Mindenesetre valós veszélyeket rejt a megjelenése, mivel a korai virágzás egy hosszabb generatív időszakot, több mag képződést és annak megérlelését teszi lehetővé. Ebből következően az elterjedése is gyors lehet, például: ha egy napraforgó táblán a betakarítás időpontjában már érett parlagfű magvak tömege található a széthurcolás, terjedés veszélye megsokszorozódik. Amennyiben az elterjedése nőni fog akkor a humán egészségügyi problémákat is okozhat, mivel gyakorlatilag egy hónappal korábban jelenik meg a pollen a levegőben.

 

Az új változat ma már érzékelhető jelenléte kihívás elé állítja a védekezési stratégiát és a törvényalkotást. Újra kell gondolni és korábban kell majd kezdeni a védekezéseket a növény ellen, sokkal több erőforrást fog igényelni a védekezés a hosszabb tenyészidő miatt. A törvényalkotóknak pedig parlagfű virágzási időszakát rugalmasan követniük kell.

 

 

                                         

 

Az Ambrosia artemisiifolia var. elatior és az Ambrosia artemisiifolia var. artemisiifolia június első napjaiban. fotó:Nagy László


Sajtó megjelenések.További média megjelenésekVideó galériaPartner szervezetek