Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Aktuális parlagfű és pollen helyzetkép 2019.július végén

 

 

Az elmúlt időszak igencsak bővelkedett időjárási anomáliában mind a hőmérséklet mind a csapadékot illetően. Az elmúlt hetekben menetrendszerűen érkező markáns hidegfrontok országszerte jelentős lehűlést okoztak, ugyanakkor a várva-várt csapadék csak a Déli országrészbe hullott. A Kisalföldön, illetve a Siófok - Budapest - Jászberény - Szolnok vonal mentén folyamatosan növekszik az aszállyal sújtott területek nagysága. A csapadékhiány hatására a fűfélék és a természetes vegetáció egyéb fajai is szenvednek, elszáradnak, ezzel teret biztosítanak a szárazságtűrő fajok, a parlagfű számára.

www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/aszalyinfo/

 

Az idén a tavalyi évhez képpest nyertünk két hetet a parlagfű virágzását illetően, vélhetően a többszöri markáns lehűlésnek köszönhetően. Eddig! A parlagfű számára kedvezőre fordult az időjárás, ezért hamarosan számolnunk kell a tömeges virágzásra. A virágzó növények még csak a parlagfű állományok néhány százalékában figyelhetők meg (jellemzően városi környezetben). Ezt az ANTSZ Aerobiológiai hálózat mérései is megerősítik, mivel egyelőre a csalánfélék (Urticaceae) pollenjét illetve a gomba spórákat (Alternaria) és a (Cladosporium) érzékelik nagy számban, a parlagfű pollen még nem jelent meg

A tavalyi év ezen időszakában már napon keresztül alacsony koncentrációban mértek parlagfű pollent a Budapesti, Győri, Szegedi, Zalaegerszegi mérőállomásokon.

A parlagfű jelenlegi (jellemző) fenológiai állapota     fotó: Nagy László

            Az idei év az időjárási anomáliák ellenére kedvezett az őszi gabona aratásának illetve a tarlóhántás elvégzésének, ezért jellemzően azt el is végezték időben a gazdák, de sajnos még mindig akadnak, akik a területeket műveletlenül otthagyták, ezzel teret adva a parlagfűnek. A kukorica és napraforgó állományokat a gyengébb talajokon a szárazság sanyargatja, ennek ellenére még jó gyomelnyomó képességgel bírnak, a parlagfű jellemzően csak a szegélyekben van jelen. Rosszabb a helyzet a dűlőutak szélén, ott ugyanis a parlagfű nagy mennyiségben jelen van. A közúthálózatnál a kaszálások terén észlelhető a nyári szabadságolási időszak helyt-helyt már a kaszált parlagfű újra megnőtt, azonban a néhány helyen (42 sz. főút jelentős szakszán) a gyomirtó szer mellett döntöttek, amely jó hatékonysággal pusztította a parlagfüvet.

A parlagfű térhódítása a táblaszéleken, szegélyeken   fotó: Nagy László

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek