header


Parlagfű helyzetkép


Parlagfű helyzetkép

 

szeptember közepe

 

 

            A végéhez közeledik a parlagfű virágzása, amit az ANTSZ által mért pollenkoncentráció értékek is alátámasztanak. A pollenkoncentráció ugyan még jóval meghaladja az allergiás reakciót kiváltó küszöb értéket, de már jelentős csökkenést mutat.

 

A parlagfű pollen országos napi átlagkoncentrációjának alakulása 2016-ban és 2017-ben:

 

forrás:www.antsz.hu

 

 

A csökkenő parlagfű pollen koncentráció legfőbb oka az, hogy a fővirágzás a növények többségénél a végéhez közeledik, jellemzően már csak az oldalhajtások virágzása figyelhető meg. A fellevelek tövében a növények többségénél teljesen kifejlődtek a magok.

 

 

                                     

A kifejlődött magok       fotó: Nagy László

 

A magas pollenszámhoz nagyban hozzájárult az elmúlt hetek szeles változékony időjárása, ami folyamatosan szállította a pollent. Az előrehaladott betakarítási és talajművelési munkálatok hatása továbbra sem érzéklehető a pollenszám értékeken, ami alátámasztja, hogy a pollenhelyzetért nem csak a mezőgazdasági művelés alatt levő területek parlagfű borítása a felelős.

A növényállományok a hónap elejére gyakorlatilag elveszették a gyomelnyomó képességüket ezért a parlagfű jelenléte jobban észlehető, kirívó lett.

A szántóföldi kultúrák közül a napraforgó területek jelentős részét már minden megyében betakarították, sok estben már a tarlón a talajmunkákat is elkezdték. A parlagfűvel fertőzött napraforgó táblák többségén a betakarítást követően megfigyelhető a parlagfű oldalhajtásainak az intenzív fejlődése, virágzása, ezért ezeken a területeken betakarítást követő azonnali talajmunka vagy legalábbis egy szárzúzás elvégzése lenne szükséges. A déli megyében a hónap elején megkezdődött a kukorica betakarítása, ami ugyancsak hozzájárul a fertőzött területek csökkenéséhez. Továbbra is probléma a nem művelt területek, erdőtelepítések parlagfű borítottsága melynek valószínűleg már csak az őszi fagyok vetnek véget. Szeptember közepén végzett kamarai felmérések alapján megállapítható, hogy a háborítatlan területen található növények közel 50%-a virágzik, míg a művelt területeken előforduló növényeknek már csak 20-30%-a van virágzó állapotban.

 

Az útszéleken, közterületeken a kaszálások elvégzésének minősége és gyakorisága határozza meg védekezések hatékonyságát, ami sok esetben továbbra sem megfelelő.

 

Remélhetőleg ez egyedi eset          fotó: Nagy László

 

 

 

Az útszélek, dűlőutak, elhanyagolt területek kaszálása a pollen kibocsátás miatt még indokolt lehet, de a parlagfű magérése miatt már nem hatékony.

 

 

2017.09.16.


Sajtó megjelenések.További média megjelenésekVideó galériaPartner szervezetek